x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, pregătite să amplaseze armament greu în România și Europa de Est

SUA, pregătite să amplaseze armament greu în România și Europa de Est

14 Iun 2015   •   10:19
SUA, pregătite să amplaseze armament greu în România și Europa de Est
Sursa foto: Foto: commons.wikimedia.org

Statele Unite sunt pregătite să amplaseze armament greu, inclusiv tancuri și până la 5.000 de oameni, în România, țările baltice și în Europa de Est pentru a contracara o eventuală agresiune din parte Rusiei, afirmă cotidianul american New York Times în ediția sa de sâmbătă, potrivit AFP.

Dacă propunerea Pentagonului este acceptată de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima dată armament greu în aceste țări care au aderat recent la NATO și care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice, scrie cotidianul, citând surse americane și aliate anonime.

Este vorba de a liniști țările baltice și celelalte țări din Europa de Est, foarte îngrijorate după anexarea Crimeii și luptele din Ucraina, unde separatiști proruși contestă autoritatea Kievului în estul țării.

Kievul și occidentalii acuză Rusia că îi înarmează pe separatiști și că a desfășurat trupe regulate pentru a le veni în ajutor. Potrivit New York Times, propunerea trebuie să primească acceptul secretarului american al apărării, Ashton Carter, și al Casei Albe.

Cotidianul adaugă că unii aliați ai NATO sunt îngrijorați de reacția Rusiei. Un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de zarul american, subliniază că încă nu a fost luată nicio decizie.

Oficiali care au dat informații cotidianului sunt de părere că Pentagonul va da unda verde înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din țările NATO, prevăzută în această lună la Bruxelles.

În stadiul actual al planurilor Pentagonului, echipament pentru circa 150 de soldați (o companie în armata americană) va fi depozitat în fiecare din cele trei țări baltice.

Echipament pentru o companie sau un batalion (circa 750 de militari) va fi amplasat în Polonia, România, Bulgaria și, posibil, în Ungaria, au precizat aceste surse.

Sursa - Agerpres.ro

×
Subiecte în articol: sua armament europa de est