x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA promit 300 de milioane de dolari pentru securitate în sud-estul Asiei

SUA promit 300 de milioane de dolari pentru securitate în sud-estul Asiei

04 Aug 2018   •   11:00
SUA promit 300 de milioane de dolari pentru securitate în sud-estul Asiei

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat sâmbătă că Statele Unite vor aloca aproape 300 de milioane de dolari pentru securitate în sud-estul Asiei, informează Reuters. 

Pompeo a dezvăluit presei intenţiile SUA cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Fondurile sunt destinate consolidării cooperării regionale în problemele de securitate, securităţii maritime, asistenţei umanitare, capacităţilor de participare la misiuni de menţinere a păcii şi combaterii "ameninţărilor transnaţionale". El a adăugat că a exprimat în cadrul forumului ASEAN îngrijorarea cu privire la militarizarea de către Beijing a Mării Chinei de Sud, care - reaminteşte Reuters - este revendicată în totalitate de China şi parţial de alte ţări din regiune. 

Cu câteva zile în urmă, Washingtonul a anunţat investiţii de 113 milioane de dolari în iniţiative în domeniile tehnologic, energetic şi al infrastructurii din Asia; secretarul de stat a vorbit atunci despre "un acont pentru o nouă eră de angajament al SUA în regiune". 

În paralel, menţionează Reuters, China face propriile eforturi pentru a-şi întări legăturile economice cu sud-estul Asiei şi alte regiuni, în cadrul iniţiativei cunoscute sub numele de Drumul Mătăsii. Pe lângă această confruntare indirectă cu SUA, în relaţiile bilaterale este în curs de desfăşurare un conflict comercial, în cadrul căruia au fost aplicate de ambele părţi tarife vamale asupra importurilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: asia securitate sua mike pompeo