x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA propun neutralizarea armelor chimice siriene în Marea Mediterană, la bordul unei nave

SUA propun neutralizarea armelor chimice siriene în Marea Mediterană, la bordul unei nave

de Mediafax    |    28 Noi 2013   •   17:39
SUA propun neutralizarea armelor chimice siriene în Marea Mediterană, la bordul unei nave

Administraţia Barack Obama propune distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo aparţinând unei agenţii guvernamentale americane, în Marea Mediterană, afirmă oficiali americani citaţi de Fox News.

Planul, care urmează să fie supus aprobării, prevede distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, în Marea Mediterană, perimetrul unde se va desfăşura operaţiunea urmând să fie securizat de nave militare americane.

Statele Unite au mai recurs la operaţiuni în apele internaţionale în alte probleme sensibile. Spre exemplu, fostul lider Al-Qaida Osama ben Laden a fost înhumat în mare după eliminarea de către unităţi de comando americane în Pakistan.

Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anunţa că analizează posibilitatea distrugerii în mare a armamentului chimic sirian, în contextul în care niciun stat nu acceptă să găzduiască operaţiunea pe propriul teritoriu. Potrivit unui purtător de cuvânt al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian în mare este o alternativă posibilă la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat.

O misiune comună a OIAC şi a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian până la jumătatea anului 2014. Albania, Belgia şi Norvegia au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerând că operaţiunea ar fi riscantă.

Pe fondul presiunilor internaţionale şi pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

×