x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se aşteaptă la o retragere parţială a aliaţilor lor din Afganistan

SUA se aşteaptă la o retragere parţială a aliaţilor lor din Afganistan

de Marina Constantinoiu    |    24 Iun 2011   •   13:42

Statele Unite se asteapta ca si alte tari din cadrul coalitiei din Afganistan sa isi retraga o parte din efectivele militare dupa decizia lui Barack Obama de a repatria 33.000 de militari pana la sfarsitul verii lui 2012, au recunoscut joi oficiali americani, citati de AFP.

"Este de asteptat", a afirmat generalul David Petraeus, comandantul fortelor din cele 48 de tari care participa la coalitie, in cadrul unei audieri in Senat. "In prezent, problema este sa stim care este amploarea acestor reduceri", a adaugat el.

Aliatii, in principal NATO, dispun de 47.000 de persoane in Afganistan, alaturi de 99.000 de americani, dintre care 33.000 au fost trimisi ca intariri la sfarsitul lui 2009. Marea Britanie si Germania, cele doua tari cu cele mai importante contingente, si-au anuntat deja intentia de a le reduce pana la sfarsitul anului.

De la anuntul presedintelui Barack Obama, miercuri seara, Franta a anuntat retragerea progresiva a unei parti din cei 4.000 de militari, "in mod proportional si conform unui calendar comparabil cu retragerea fortelor americane". Germania si-a reafirmat, de asemenea, obiectivul "la sfarsitul acestui an, de a putea reduce pentru prima data contingentul german", format in prezent din 5.000 de persoane.

In cadrul audierii generalului Petraeus, influentul senator republican John McCain a anticipat un "efect de domino" catastrofal, situatie relativizata de secretarul american al Apararii, Robert Gates.

Intr-un interviu acordat AFP, secretarul american a apreciat ca riscul unei debandade "ar fi fost mai important in cazul in care calendarul acestei retrageri ar fi fost mai redus". Incheierea acestei retrageri partiale nu va avea loc decat "in mai mult de un an", ceea ce lasa suficient timp pentru organizare, a apreciat el.

Secretarul Apararii, care va pleca din functie intr-o saptamana, a sugerat reactia Statelor Unite in fata retragerii aliatilor: "Bine, intelegem, prin urmare concetrati-va mai intai asupra fortelor pe care le-ati trimis ca intariri. In fapt, daca nu ati trimis intariri, nu repatriati pe nimeni", a declarat el. "Daca vreti sa repatriati 10 la suta din intariri, aceasta este probabil o decizie legitima", a adaugat el.

×