x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Coreea de Sud au hotărât întărirea apărării sud-coreene cu rachete

SUA și Coreea de Sud au hotărât întărirea apărării sud-coreene cu rachete

02 Sep 2017   •   10:40
SUA și Coreea de Sud au hotărât întărirea apărării sud-coreene cu rachete

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a discutat cu omologul său american, Donald Trump, cu care a căzut de acord asupra întăririi apărării sud-coreene cu ajutorul rachetelor, au informat vineri preşedinţia de la Seul şi cea de la Washington, în comunicate citate de Yonhap, respectiv de AFP. 

Într-o convorbire telefonică, cei doi şefi de stat au ajuns la o înţelegere de principiu asupra revizuirii directivei privind rachetele. Un acord din 2001 între SUA şi Coreea de Sud autorizează apărarea sud-coreeană să deţină rachete balistice cu o rază de 800 de kilometri şi o încărcătură utilă de 500 de kilograme. Coreea de Sud doreşte creşterea acestei capacităţi la o tonă. Încărcătura nu poate fi nucleară: Coreea de Sud nu are dreptul să deţină arme atomice, în urma unui acord semnat cu SUA în 1974. 

Trump a fost de acord şi cu achiziţionarea de către Coreea de Sud a unor echipamente militare americane în valoare de "câteva miliarde de dolari", a comunicat Casa Albă. 

Cei doi preşedinţi au convenit şi asupra necesităţii de a readuce Coreea de Nord la masa tratativelor, deşi Donald Trump afirmase, după ultimele lansări ale unor rachete nord-coreene, la sfârşitul lui august, că dialogul "nu este o soluţie" în relaţia cu regimul comunist de la Phenian. AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de sud sua rachete coreea de nord acord