x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Japonia susțin participarea Taiwanului la OMS. China se opune

SUA și Japonia susțin participarea Taiwanului la OMS. China se opune

15 Mai 2020   •   11:47
SUA și Japonia susțin participarea Taiwanului la OMS. China se opune
Sursa foto: wikipedia

Taiwanul nu acceptă apartenența la China, principala  condiţie pusă de Beijing pentru primirea la lucrările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), astfel încât nu va putea participa la Adunarea Mondială a Sănătăţii (AMS) de săptămâna viitoare, transmite Reuters. Problema a luat amploare pe plan diplomatic după susţinerea internaţională puternică pentru Taiwan, în special din partea SUA şi Japoniei, fapt care a iritat China.

Taiwanul nu este stat membru al OMS, nefiind recunoscut de ONU ca țară independentă.  China consideră că această insulă aparține teritoriului său.

Autoritățile taiwaneze au făcut lobby la nivel internaţional pentru a fi acceptat ca observator la AMS, în contextul pandemiei de coronavirus, fiind prima țară care a avertizat asupra pericolului virusului Covid-19, de care însă OMS nu a ținut cont.

Autorităţile taiwaneze susţin că, din cauza pandemiei, este mai urgent ca oricând să primească acces direct la OMS, însă guvernul de la Beijing nu acceptă decât participarea conform principiului 'o singură China'.

Ministerul de Externe chinez a afirmat că formaţiunea de guvernământ de la Taipei, Partidul Democrat Progresist, a refuzat să accepte condiţia şi prin urmare baza politică a participării Taiwanului la OMS 'a încetat să existe'.

La rîndul său, ministrul Sănătăţii taiwanez, Chen Shih-chung, a reafirmat dorinţa Taiwanului de a participa la AMS, dar a adăugat: 'nu am cum să accept ceva ce nu există'. El a insistat că Taiwanul nu va renunţa la eforturile de a primi acces la lucrările OMS, chiar dacă nu a fost invitat.

 

Partea chineză consideră că are dreptul de a reprezenta Taiwanul la nivel internaţional, în timp ce guvernul taiwanez se consideră singurul reprezentant legitim al celor 23 de milioane de locuitori ai insulei, în urma alegerilor democratice.

'Ne putem reprezenta singuri poporul', a declarat ministrul adjunct de externe Kelly Hsieh, exprimându-şi speranţa că 'OMS poate lăsa la o parte considerentele politice şi poate fi neutră şi profesionistă'.

Taiwanul a avut statut de observator la AMS în perioada 2009 - 2016, când relaţiile dintre Beijing şi Taipei au fost mai bune. China a blocat ulterior participarea Taiwanului, în urma alegerii preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, considerată de Beijing separatistă, acuzaţie respinsă de Taiwan.

Poziţia OMS este că nu are un mandat pentru a invita Taiwanul şi decizia revine doar statelor membre. 

×
Subiecte în articol: taiwan China oms ams