x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA

SUA şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA

27 Aug 2018   •   21:40
SUA şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA

Statele Unite ale Americii şi Mexicul au ajuns luni la o înţelegere pentru a revizui Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) şi discuţiile cu Canada urmează să înceapă imediat, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump, relatează Reuters. 

''Au numit acordul NAFTA. Noi o să-l numim Acordul comercial dintre Statele Unite şi Mexic. Vom scăpa de numele NAFTA ", a declarat Trump jurnaliştilor. Numele a avut o "conotaţie proastă", a adăugat Trump. 

Acordul a revigorat pieţele financiare şi deschide calea pentru revenirea Canadei la negocieri şi pentru a reface Acordul comercial SUA-Canada-Mexic din 1994. Un înalt oficial american din domeniul comerţului a declarat că s-ar putea ajunge la un acord final până vineri. 

Negocierile dintre cei trei parteneri comerciali au durat mai mult de un an şi ameninţările repetate ale preşedintelui Trump că ar putea renunţa la acord au perturbat pieţele financiare, punând presiune pe moneda mexicană peso şi pe dolarul canadian. 

Trump a spus că va vorbi în curând cu premierul canadian Justin Trudeau, deşi a ameninţat că va fi mai uşor să impună taxe pe importul de maşini canadiene în loc să includă Canada în acord cu Mexicul. 

Discuţiile SUA-Mexic s-au axat pe elaborarea de noi reguli pentru industria de automobile, pe care Trump a pus-o în centrul acţiunilor sale de a reface acordul pe care el l-a descris în mod repetat ca fiind un "dezastru" pentru lucrătorii americani. 

Premierul canadian Justin Trudeau a discutat duminică cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi au convenit asupra naturii trilaterale a acordului NAFTA. 

"Cei doi au vorbit despre negocierea în desfăşurarea a Acordului de liber schimb nord-american şi au împărtăşit angajamentul lor faţă de o finalizare cu succes a acestui acord pentru toate cele trei părţi'' , se arată într-un comunicat difuzat luni de biroul premierului canadian.AGERPRES

×
Subiecte în articol: nafta