x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Rusia se bat în rachete pentru Turcia

SUA și Rusia se bat în rachete pentru Turcia

de Şerban Mihăilă    |    20 Dec 2018   •   13:30
SUA și Rusia se bat în rachete pentru Turcia

Kremlinul a anunțat că va continua derularea contractului pentru furnizarea de sisteme sofisticate de apărare antiaeriană „S-400” către Turcia, în pofida „ok”-ului dat de Washington unei posibile vânzări a sistemului militar concurent american „Patriot” către Ankara. Într-un moment în care se află în relații încordate cu Occidentul, Rusia și Turcia dau impresia că parteneriatul lor nu poate fi influențat nici de recomandările NATO, nici de sugestiile voalate ale SUA și UE, ce nu văd cu ochi buni spectaculoasa apropiere consemnată în ultimul an între cele două țări.

Deși Moscova și Ankara au încheiat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru furnizarea, la începutul anului viitor, a sistemului rusesc „S-400”, Pentagonul a anunțat, marți, că Departamentul de Stat al SUA a aprobat o eventuală vânzare de structuri de apărare antiaeriană „Patriot” către Turcia, pentru 3,5 miliarde de dolari. Alarmate deja de prezența Rusiei în Orientul Mijlociu, atât SUA, cât și NATO au avertizat Turcia, membră, la rândul ei, a alianței militare transatlantice, că achiziționarea structurii „S-400” este incompatibilă cu sistemele de apărare comună ale Alianței Nord-Atlantice și pune în pericol livrarea, către Ankara, a avioanelor de luptă „F-35” de la „Lockheed Martin”. Mai mult, americanii au sugerat și impunerea unor sancțiuni contra turcilor. În decembrie 2017, la semnarea acordului ruso-turc, analiștii apreciau la unison că, prin înțelegerea militară încheiată cu turcii, Moscova a urmărit doar divizarea aliaților SUA.

Kremlinul pune paie pe foc

La scurt timp după ce administrația americană și-a dat „ok”-ul pentru o eventuală vânzare de sisteme „Patriot”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că tranzacțiile de echipamente militare ruse și americane ar trebui considerate contracte separate, iar Moscova se află deja în plin proces de îndeplinire a condițiilor prevăzute de acord pentru livrarea structurilor de apărare „S-400”, scrie Reuters. „Nu este vorba despre procese conectate”, a precizat, ieri, Peskov. De asemenea, Rusia are încredere deplină că Turcia nu va divulga aliaților săi din NATO secrete în privința sistemelor „S-400”, a mai spus el. Luna trecută, Turcia a anunțat că achiziționarea sistemelor rusești de apărare este bătută în cuie și nu mai poate fi anulată. Cu toate acestea, autoritățile turce au afirmat că mai au nevoie de echipamente militare similare, iar acestea ar putea fi cumpărate din SUA. Pe fondul deteriorării continue a legăturilor dintre Washington și Ankara, relațiile ruso-turce au evoluat surprinzător de rapid în ultimul an, consolidând un parteneriat care, în 2015, ar fi fost imposibil de anticipat.

×