x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi talibanii au semnat un acord privind retragerea trupelor străine din Afganistan

SUA şi talibanii au semnat un acord privind retragerea trupelor străine din Afganistan

29 Feb 2020   •   20:00
SUA şi talibanii au semnat un acord privind retragerea trupelor străine din Afganistan
Sursa foto: observator.tv

Statele Unite au semnat sâmbătă un acord istoric cu insurgenţii talibani, care ar putea deschide calea către o retragere completă a militarilor străini din Afganistan în următoarele 14 luni şi ar reprezenta un pas spre încheierea războiului care durează de de 18 ani, relatează Reuters.

Acordul a fost semnat în capitala Qatarului, Doha, de către trimisul special al SUA, Zalmay Khalilzad, şi liderul politic taliban Mullah Abdul Ghani Baradar. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a asistat, de asemenea, la ceremonie.

Între timp, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a călătorit la Kabul într-o vizită despre care oficialii şi experţii au declarat că are drept scop asigurarea guvernului afgan în legătură cu angajamentul Statelor Unite cu această ţară.

„Astăzi este o zi monumentală pentru Afganistan. Este vorba de a face pace şi de a crea un viitor comun mai luminos. Suntem alături de Afganistan”, a transmis Ambasada SUA la Kabul pe Twitter.

Cu câteva ore înainte de acord, talibanii au ordonat tuturor luptătorilor săi din Afganistan „să se abţină de la orice fel de atac… pentru fericirea naţiunii”.

„Cel mai important lucru este că sperăm ca SUA să rămână dedicaţi promisiunii din timpul negocierilor şi a acordului de pace”, a declarat Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al grupului islamist de tip hardline.

De asemenea, Ministerul român de Externe a emis un comunicat prin care salută semnarea acordului între cele două părţi, în contextul în care ţara noastră participă cu un număr important de militari pentru restabilirea păcii în Afganistan.

„România salută semnarea, la 29 februarie 2020, a acordului dintre SUA şi talibani pentru normalizarea situaţiei din Afganistan, precum şi a declaraţiei comune pentru pace dintre SUA şi guvernul afgan. Aceste documente importante vin în continuarea înţelegerii, convenită de SUA si talibani la 14 februarie 2020, privind reducerea semnificativă a violenţelor în Afganistan şi implementată pentru o perioadă de şapte zile, în perioada 22-28 februarie 2020", potrivit comunicatului.

„România îşi exprimă încrederea că implementarea deplină a acordurilor va crea condiţiile pentru instaurarea unui climat de stabilitate în Republica Islamică Afganistan. Romania speră că acestea vor contribui la întărirea încrederii între toate părţile implicate în conflict şi la consolidarea premiselor favorabile pentru următoarele etape ale procesului de negociere, în special lansarea negocierilor intra-afgane în sensul obţinerii unei soluţii consensuale”, precizează MAE.

România va continua să susţină demersurile de asigurare a păcii şi securităţii în Afganistan, în coordonare deplină cu aliaţii săi, în cadrul NATO", a conchis MAE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: afganistan sua talibani