x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și UE se bat în agricultură pentru UK

SUA și UE se bat în agricultură pentru UK

de Şerban Mihăilă    |    04 Mar 2019   •   09:05
SUA și UE se bat în agricultură pentru UK

În timp ce Londra se pregătește intens să-și negocieze propriile tratate comerciale cu Washington și cu alte țări, după ieșirea din Uniunea Europeană, programată pentru sfârșitul acestei luni, ambasadorul Statelor Unite în Marea Britanie, Woody Johnson, a atacat virulent ceea ce el consideră a fi campania de „denigrare” împotriva  agriculturii americane, declanșată de interese care urmăresc o agendă protecționistă periculoasă.

 

Produsele americane sunt sănătoase și toate poveștile înspăimântătoare despre „puii spălați în clor” și „carnea de vită stimulată cu hormoni” nu sunt altceva decât niște simple „mituri”, folosite pentru a induce în eroare consumatorii, a declarat Woody Johnson, într-un interviu acordat publicației britanice „Daily Telegraph”. „Vi s-a prezentat o opțiune falsă: fie respectați directivele UE, fie vă treziți inundați de mâncare americană de calitate foarte scăzută (…) Termeni inflamatori și înșelători precum «pui clorurați» și «carne de vită cu hormoni» sunt utilizați pentru a plasa agricultura americană în cea mai proastă lumină. Este timpul ca toate aceste mituri să fie denunțate pentru ceea ce sunt de fapt: o campanie de denigrare”, susține Johnson. În momentul de față, UE limitează exporturile americane pentru anumite tipuri de produse alimentare, între care puiul și carnea de vită, dar Johnson dorește să schimbe acest lucru, imediat după Brexit. Potrivit ambasadorului SUA, producătorii americani folosesc instrumente „științifice” și „tehnologice” pentru a hrăni o populație globală în creștere, în contrast cu „Muzeul Agriculturii”, din UE. „Fermierii americani aduc o contribuție vitală pentru restul planetei, iar eforturile lor merită să fie recunoscute. În schimb, ei sunt respinși prin povești înspăimântătoare și înșelătoare, care spun doar jumătate de adevăr”, a adăugat el. În privința carcaselor de pui tratate cu clor, metodă utilizată pe scară largă în SUA dar interzisă de europeni, Johnson afirmă că procedeul este similar cu cel utilizat de agricultorii din UE pentru fructe și legume. El a insistat apoi că metoda este cea mai economică și eficientă cale pentru neutralizarea unor potențiale bacterii letale, precum salmonella.

Britanicii nu sunt convinși

„Am fost întotdeauna extrem de clari asupra faptului că nu vom coborî standardele în privința produselor alimentare, în cadrul unui viitor acord comercial”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al guvernului britanic. Concomitent, președinta Sindicatului Național al Fermierilor din Marea Britanie, Minette Batters, a recunoscut că, într-adevăr, „carnea puilor clorurați” și „carnea de vită stimulată cu hormoni” sunt „sigure” din punct de vedere al consumului, însă trebuie luați în calcul și alți factori. „Aceștia sunt standardele pentru bunăstarea animalelor și protecția mediului”, a spus Batters, citată de BBC, precizând că fermele americane de pui nu sunt obligate să dispună de ferestre și nu au aceleași standarde de curățenie ca în Marea Britanie. Această inegalitate de standarde „i-ar lăsa fără lucru pe producătorii britanici”, a adăugat ea.

 

Produceți mâncarea la standardele noastre și vom avea o înțelegere comercială”.

Minette Batters

×