x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA sprijină aspiraţiile Georgiei de a adera la NATO şi UE, asigură John Kerry

SUA sprijină aspiraţiile Georgiei de a adera la NATO şi UE, asigură John Kerry

01 Mai 2013   •   23:10
SUA sprijină aspiraţiile Georgiei de a adera la NATO şi UE, asigură John Kerry

Secretarul de stat american John Kerry şi-a exprimat miercuri sprijinul, vorbind alături de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, faţă de tranziţia democratică şi integrarea ţării acestuia în NATO şi UE, în plină criză politică la vârful în această republică din Caucaz, transmite France Presse.

'Noi sprijinim cu fermitate aspiraţiile Georgiei de /a adera/ la NATO şi la Europa şi aplaudăm tranziţia democratică ce a avut loc' în Georgia, a declarat Kerry într-o conferinţă de presă la Washington susţinută în compania preşedintelui georgian.

Acesta din urmă i-a mulţumit gazdei sale, care a fost senator vreme de 30 de ani înainte de a prelua frâiele diplomaţiei americane, pentru că a fost 'primul care a venit în ajutorul nostru când Georgia a fost atacată', în timpul conflictului armat cu Rusia din 2008. 'Ne dorim ca America să ne sprijine pentru NATO, pentru o mai mare integrare europeană, într-un moment foarte dificil pentru democraţia şi supravieţuirea Georgiei', a explicat Saakaşvili. Şeful de stat a făcut aluzie la coabitarea foarte dificilă la vârf cu premierul Bidzina Ivanişvili, un miliardar a cărui coaliţie a câştigat legislativele din octombrie 2012, punând capăt la 9 ani de dominaţie a formaţiunii lui Saakaşvili.

Preşedintele, care va pleca în octombrie, şi partidul său acuză guvernul că vrea să deturneze Georgia de pe calea sa spre Europa, în contextul în care această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud aspiră de mai mulţi ani la aderarea la UE şi NATO. Pe de altă parte, Ivanişvili a respins categoric aceste acuzaţii.

×