x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Stare de urgență națională contra „Huawei”

SUA: Stare de urgență națională contra „Huawei”

de Şerban Mihăilă    |    17 Mai 2019   •   08:27
SUA: Stare de urgență națională contra „Huawei”
Sursa foto: pixabay.com

Președintele Donald Trump își continuă războiul cu „Huawei”, gigantul mondial în domeniul echipamentelor de telecomunicații, declarând starea de urgență națională pentru a interzice tehnologia „adversarilor străini” pe teritoriul Statelor Unite. Fără a numi explicit state sau companii, șeful Casei Albe pare să vizeze direct gigantul chinez, asupra căruia administrația de la Washington a exercitat puternice presiuni în ultimele luni.

Printr-un decret prezidențial adoptat miercuri, Trump a declarat „stare de urgență economică națională”, ce permite administrației americane să interzică tehnologia și serviciile „adversarilor străini”, despre care se crede că prezintă „riscuri inacceptabile” la adresa securității SUA, inclusiv în domeniul spionajului și sabotajului cibernetic. Concomitent, Departamentul american de Comerț a inclus „Huawei” pe „lista cu entități” care nu au voie să achiziționeze componente și tehnologie de la  companii din SUA, scrie „The Guardian”.  Astfel, deși nu a numit explicit țări sau companii atunci când s-a referit la „inamicii străini”, Trump pare să fi emis decretul tocmai pentru a lovi în plin interesele companiei din China. În luna august a anului trecut, Trump semnase un act legislativ, care interzicea guvernului american să utilizeze echipamente de la „Huawei” și de la alt furnizor chinez, „ZTE”. Mai mult, la presiunile SUA, câteva state, între care Australia și Noua Zeelandă, au interzis deja companiilor de telecomunicații să utilizeze echipamente „Huawei” în rețelele mobile 5G, invocând rațiuni de securitate. SUA susțin că o lege adoptată în China, în 2017, obligă companiile să colaboreze cu serviciile de informații. În acest fel, Partidul Comunist Chinez ar putea folosi „Huawei” pentru a spiona sau pentru a perturba următoarea generație de rețele mobile. Anul acesta, la începutul lunii martie, „Huawei” a dat în judecată administrația de la Washington, atacând legea care interzice agențiilor federale să utilizeze produsele companiei chineze. Gigantul mondial în domeniul echipamentelor de telecomunicații susține că SUA nu au oferit nicio dovadă în sprijinul legii „neconstituționale”, care-i restricționează afacerile pe teritoriul american.

Ripostă a Chinei

„Dacă SUA restricționează «Huawei», nu vor face din America un loc mai sigur sau mai puternic. În schimb, acest lucru îi va obliga pe americani să utilizeze un echipament alternativ inferior și scump, rămânând în urma altor țări și afectând astfel companiile și consumatorii din SUA”, a declarat „Huawei”, printr-un comunicat oficial. Chinezii au acuzat guvernul SUA că induce în eroare publicul și, de asemenea, că „piratează” serverele „Huawei”. În momentul de față, „Huawei” este un jucător-cheie în lansarea globală a rețelelor wireless super-rapide 5G, iar smartphone-urile sale rivalizează cu cele produse de „Apple” și „Samsung”. Noua inițiativă legislativă a Casei Albe are loc în mijlocul războiului tarifelor vamale, dintre Beijing și Washington. China a promis că va lua contramăsurile necesare la acțiunile SUA, anunțându-și intenția de a crește tarifele la importuri americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, până la 1 iunie. Beijingul consideră acesta un răspuns la tarifele de 200 de miliarde de dolari impuse de SUA mărfurilor din China.

China a subliniat de multe ori că nu trebuie abuzat de conceptul de securitate națională, care n-ar trebui folosit ca unealtă a protecționismului comercial”.

 Gao Feng, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului

×
Subiecte în articol: huawei