x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA testează cel mai rapid avion din lume

SUA testează cel mai rapid avion din lume

de Agerpres    |    Marina Constantinoiu    |    11 Aug 2011   •   13:15
SUA testează cel mai rapid avion din lume

Statele Unite vor testa, joi, un avion fara pilot, de tipul Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, ce poate strabate distanta dintre Londra si Sydney in mai putin de o ora, in timp ce este supus unei temperaturi de aproximativ 2000 de grade Celsius, cu mult peste punctul de topire a otelului, scrie cotidianul The Guardian in editia sa electronica.
US Defence Advance Research Projects Agency va lansa aparatul Falcon HTV-2 cu ajutorul unei rachete, de la Baza Vandenbergh a fortelor aeriene situata in California. Daca totul va decurge conform planului, specialistii vor lansa Falcon HTV-2 spre profunzimile spatiului cosmic, inainte de a detasa avionul si a-l ghida intr-un zbor hipersonic ce va atinge viteza de aproximativ 7 kilometri pe secunda/25.200 kilometri pe ora (de 20 de ori viteza sunetului) la inapoierea spre Pamant.
Falcon a luat viata in 2003 ca parte a unui proiect militar american de a construi un avion care sa atinga si eventual sa transporte bombe in orice colt al lumii in mai putin de o ora, mai noteaza publicatia amintita.
Aeronava a fost testata pe modele computerizate si in tuneluri aerodinamice, dar in asemenea conditii viteza maxima simulata a fost de 5,4 kilometri pe secunda/19.400 kilometri pe ora, Mach 15 (un Mach = raportul dintre viteza unui obiect intr-un fluid si viteza sunetului in mediul respectiv). Un test real este singura modalitate de a determina daca avionul va mai ramane in zbor la viteze mari.
In cursul zborului programat joi, vor mai fi testate materialele compozit carbon concepute pentru a suporta temperaturile extreme pe care avionul le va suporta, precum si sistemele de navigatie ce ii vor controla traiectoria, avand in vedere ca se deplaseaza cu aproximativ 7 kilometri pe secunda.
Proiectul avionului si modelul sau de zbor au fost optimizate dupa o incercare de zbor nereusita, in aprilie 2010. La noua minute de la declansarea misiunii, cand se reusise un zbor de 139 de secunde la Mach 22 (7,5 kilometri pe secunda/27.000 kilometri la ora), computerul de la bord a detectat o anomalie si a ordonat ca avionul sa se prabuseasca in ocean din motive de securitate, mai scrie cotidianul britanic.

×