x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Trump avertizează Siria, Rusia şi Iranul

SUA: Trump avertizează Siria, Rusia şi Iranul

04 Sep 2018   •   07:11
SUA: Trump avertizează Siria, Rusia şi Iranul

Preşedintele american, Donald Trump, a atenţionat luni Siria cu privire la o ofensivă la Idlib, ultima regiune siriană controlată de rebeli, declarând că o asemenea operaţiune ar putea provoca o "tragedie umană". 

 

"Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, nu trebuie să atace imprudent provincia Idlib. Ruşii şi iranienii ar comite o gravă eroare umanitară luând parte la această potenţială tragedie umană", a scris, pe Twitter, Donald Trump. "Sute de mii de oameni ar putea fi ucişi. Să nu lăsăm să se întâmple asta!", a adăugat liderul de la Casa Albă. 

De mai multe săptămâni, regimul sirian a masat trupe la marginile provinciei Idlib, situată în nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia. Idlib face parte din 'zonele de dezescaladare' instituite în Siria în urma negocierilor de pace de la Astana, mediate de Rusia şi Iran, susţinătoare ale regimului de la Damasc, şi de Turcia, care îi sprijină pe rebeli. 

Franţa şi-a exprimat luni 'preocuparea faţă de o posibilă ofensivă de anvergură a regimului sirian şi aliaţilor săi' la Idlib, rămasă singura regiune siriană controlată de rebeli. 

'O asemenea ofensivă ar antrena consecinţe dezastruoase' şi 'ar declanşa o nouă catastrofă umanitară şi migratorie, pentru că i-ar putea ameninţa în mod direct pe cei 3 milioane de civili număraţi de Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU în regiune', arată un comunicat al diplomaţiei franceze. 

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, s-a întâlnit luni, la Damasc, cu omologul său sirian Walid Muallem, pe fondul ameninţării unei ofensive de anvergură a forţelor regimului lui Bashar al-Assad asupra provinciei Idlib, ultimul mare bastion al rebelilor. AGERPRES

×