x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Un reprezentant republican îşi anunţă plecarea din partid, de Ziua Naţională

SUA: Un reprezentant republican îşi anunţă plecarea din partid, de Ziua Naţională

04 Iul 2019   •   19:15
SUA: Un reprezentant republican îşi anunţă plecarea din partid, de Ziua Naţională

Un membru republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Justin Amash, cunoscut ca unul din criticii frecvenţi ai preşedintelui republican Donald Trump, şi-a anunţat joi - chiar de Ziua Naţională a SUA - plecarea din Partidul Republican, reproşându-le politicienilor că au devenit mai loiali partidelor decât poporului american, relatează Reuters.

Amash, în vârstă de 39 de ani şi reprezentant al statului Michigan, a fost primul republican care a afirmat deschis că şeful statului a avut un comportament pentru care poate fi destituit. 

Într-un editorial publicat joi în Washington Post, el se declară dezamăgit de politicile de partid şi îngrozit de consecinţele acestora.

"Sistemul bipartit a evoluat într-o ameninţare existenţială la adresa principiilor şi instituţiilor americane. (...) În loc să acţioneze ca o ramură independentă a guvernării şi să servească drept mijloc de control al executivului, liderii Congresului din amândouă partidele se aşteaptă ca atât Camera cât şi Senatul să adopte o atitudine de obedienţă ori opoziţie faţă de preşedinte şi colegii lor, pe baze partinice", a scris Amash, pentru a conchide că "politica modernă s-a înscris pe o spirală partizană a morţii, dar există o cale de ieşire".

În mai, Justin Amash, membru al Congresului din 2011, a apreciat că raportul anchetei procurorului special Robert Mueller cu privire la intervenţia rusă în alegerile din 2016 demonstrează că preşedintele Donald Trump a obstrucţionat justiţia, alăturându-se astfel democraţilor care condamnă acţiunile preşedintelui. "Preşedintele Trump s-a angajat într-un comportament sancţionabil cu destituirea", a spus el.

Totuşi, democraţii înşişi sunt divizaţi în ce priveşte o eventuală lansare a procedurii de destituire, iar majoritatea republicanilor rămân alături de şeful statului, pe fondul creşterii economice, al turbulenţelor de pe pieţe şi al tensiunilor comerciale globale.

Trump a salutat într-o postare pe Twitter decizia lui Amash. "Veste bună pentru Partidul Republican. Unul dintre cei mai proşti şi neloiali oameni ai săi din Congres 'părăseşte' partidul. Ce coluziune, ce obstrucţie? Ştia că nu poate obţine nominalizarea pentru a candida din nou în Măreţul Michigan", a scris Trump, în aluzie la faptul că un aliat declarat al său, Jim Lower, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile legislative din 2020 din statul unde actualul lider de la Casa Albă a câştigat în 2016.

Justin Amash a mai scris în articolul de joi că în opinia sa majoritatea americanilor nu sunt adepţi rigizi ai unui partid anume şi nu se simt reprezentaţi în mod adecvat de vreunul dintre ele. Pe de altă parte, el nu a menţionat nimic despre o posibilă candidatură la preşedinţie în 2020 împotriva lui Trump, ca "libertarian", pe care a semnalat-o luna trecută.

"Astăzi, îmi declar independenţa şi părăsesc Partidul Republican. Oricare ar fi situaţia în care vă aflaţi, vă cer să-mi fiţi alături în respingerea loialităţilor de partid şi a retoricii partizane care ne divizează şi ne dezumanizează", a încheiat politicianul american.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua republican