x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor avea mână liberă să atace Mexicul

SUA vor avea mână liberă să atace Mexicul

de Şerban Mihăilă    |    28 Noi 2019   •   08:35
SUA vor avea mână liberă să atace Mexicul

Președintele Donald Trump a anunțat că va desemna cartelurile mexicane de droguri drept organizații teroriste. Decizia poate avea repercusiuni politice și militare extreme, dând mână liberă americanilor să atace obiective aflate pe teritoriul Mexicului, în numele „siguranței naționale” a SUA. Guvernul mexican a reacționat imediat, declarând că nu va permite nicio încălcare a suveranității naționale a țării.

 

Într-un interviu acordat ziaristului Bill O'Reilly, o personalitate din presa conservatoare, șeful Casei Albe a anunţat că va desemna cartelurile mexicane de droguri drept organizaţii teroriste, pentru rolul lor criminal în traficul cu narcotice şi fiinţe umane. Aflat în plină campanie electorală, Trump susține că aceste carteluri sunt responsabile pentru moartea a 100.000 de americani. „Lucrez la asta de 90 de zile. Ştiţi, desemnarea nu este aşa uşoară, trebuie să treci printr-un proces şi am înaintat bine în acest proces”, a spus liderul de la Washington, citat de BBC. Potrivit lui Trump, el i-a transmis președintelui mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, faptul că SUA sunt dispuse să lanseze operațiuni împotriva cartelurilor de pe teritoriul Mexicului. „I-am propus deja să ne lase să intrăm și să facem curățenie, dar el a refuzat până acum oferta noastră. Noi, însă, la un anumit moment, va trebui să facem ceva”, a afirmat Trump. La începutul lunii, șeful administrației de la Washington a declarat război cartelurilor de droguri și a jurat să le radă de pe fața pământului, după un atac în urma căruia trei femei și șase copii cu cetățenie dublă, americano-mexicană, au fost uciși în nordul Mexicului. Deși autoritățile mexicane susțin că este posibil ca aceştia să fi fost victimele nevinovate ale unei confuzii în confruntările dintre bandele de traficanţi de droguri din regiune, rudele lor spun cu totul altceva. Acestea afirmă că ucigașii au știut exact pe cine atacă. Imediat, familia victimelor a depus o petiție la Casa Albă, prin care au cerut trecerea cartelurilor pe lista organizațiilor teroriste. După ce o grupare este desemnată organizaţie teroristă, legislaţia americană consideră ilegală acordarea de sprijin acesteia, iar membrii săi nu pot pătrunde pe teritoriul SUA şi pot fi deportaţi. Concomitent, instituţiile financiare care află că deţin fonduri ce au legătură cu gruparea desemnată drept organizaţie teroristă sunt obligate să le blocheze şi să informeze Departamentul Trezoreriei. Mai mult, listarea dă mână liberă americanilor să atace obiective aflate pe teritoriul Mexicului, în numele „siguranței naționale” a SUA.

Mexicul ripostează

În replică, ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, a declarat că țara sa nu va permite „nicio violare a suveranității sale naționale”. În același timp, analiști citați de BBC  spun că decizia lui Trump poate complica posibilele negocieri dintre guvernul mexican și carteluri. Sângerosul război al drogurilor din Mexic face anual zeci de mii de victime, ucise în confruntările pentru teritoriu și influență ale bandelor rivale. Cartelurile ocupă teritorii vaste din țară, fiind responsabile și pentru corupție politică, asasinate și răpiri. În 2017, peste 30.000 de oameni au fost uciși, rata omorurilor triplându-se față de 2006, scrie BBC.

 

Problemele noastre vor fi soluționate de mexicani. Nu dorim interferențe străine!”

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador

×