x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor ca apărarea europeană să fie complementară cu NATO

SUA vor ca apărarea europeană să fie complementară cu NATO

11 Dec 2018   •   15:15
SUA vor ca apărarea europeană să fie complementară cu NATO

Statele Unite susţin eforturile Uniunii Europene în legătură cu conceperea unor măsuri pentru propria apărare cu condiţia ca acestea să fie complementare cu activitatea NATO, să nu submineze Alianţa Nord-Atlantică şi să nu deturneze resurse dinspre această organizaţie, a susţinut marţi, la Bucureşti, Matthew Boyse, noul asistent adjunct pentru afaceri europene al secretarului de stat american.
''Noi am avut discuţii intense cu Uniunea Europeană despre acest subiect şi am spus clar că orice efort de a submina NATO sau de a deturna resurse dinspre NATO nu ar fi deloc avantajos. Salutăm şi susţinem puternic eforturile de cooperare între NATO şi UE. De asemenea, sprijinim eforturile Uniunii Europene de a se gândi la asta, de a lua măsuri pentru propria apărare cu condiţia să nu se deturneze resurse de la alianţa politico-militară de succes care s-a dovedit a fi NATO până acum. Susţinem aceste eforturi atât timp cât ele sunt complementare cu activitatea NATO'', a spus Boyse.

Cooperare europeană

În noiembrie anul trecut, 23 de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii şi apărării, punând bazele unei aşa-numite 'uniuni a apărării europene'. Participarea la această iniţiativă (PESCO) este voluntară pentru statele membre ale UE.
Într-o primă fază, această cooperare extinsă vizează proiecte de dezvoltare de material militar (tancuri, drone, sateliţi sau avioane de transport militar) sau a unui spital de campanie european. În perspectivă, această cooperare consolidată s-ar putea concretiza în crearea unui cartier general operaţional pentru unităţi de luptă ale UE sau a unei platforme logistice de operaţiuni.
Uniunea Europeană a subliniat că PESCO este complementară cu NATO, organizaţie din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE. 

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: aparare europeana sua nato Matthew Boyse