x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor returna clopotele confiscate în timpul războiului din Filipine

SUA vor returna clopotele confiscate în timpul războiului din Filipine

12 Aug 2018   •   17:00
SUA vor returna clopotele confiscate în timpul războiului din Filipine

Statele Unite ale Americii au anunţat că vor returna trei clopote pe care soldaţii americani le-au confiscat drept pradă de război în urmă cu mai bine de un secol de la biserici din Filipine, clopote devenite simboluri ale luptei pentru independenţă a poporului filipinez, informează duminică DPA. 

Ministrul american al apărării, James Mattis, a înştiinţat Congresul SUA de planul de a returna aceste clopote populaţiei filipineze, conform Ambasadei SUA din Manila. Deocamdată nu a fost anunţată dată restituirii clopotelor ce au fost confiscate din localitatea Balangiga, din provincia filipineză estică Samar, în 1901, în perioada în care SUA încercau colonizarea Filipinelor. 

Aceste clopote au fost folosite de forţele filipineze pentru a anunţa declanşarea unui atac asupra soldaţilor americani ce ocupau Balangiga. Peste 40 de soldaţi americani au fost ucişi în acest atac. În semn de răzbunare, comandanţii militari americani au ordonat uciderea tuturor bărbaţilor filipinezi cu vârsta mai mare de 10 ani din regiune. 

Două dintre aceste clopote sunt expuse la Baza Aeriană Francis E Warren din Cheyenne, Wyoming. Cel de-al treilea clopot se află în posesia unui regiment american din Coreea de Sud. 

Începând cu a doua jumătate a anilor '90, autorităţile filipineze şi Biserica Catolică şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru a obţine returnarea clopotelor.AGERPRES

×