x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor să închidă gura jurnaliştilor

SUA vor să închidă gura jurnaliştilor

de Anca Aldea    |    08 Mar 2008   •   00:00
SUA vor să închidă gura jurnaliştilor

WASHINGTON ● Libertatea presei şi chestiunea iraniană, subiecte fierbinţi
Administraţia americană continuă "vânătoarea" de jurnalişti, scrie publicaţia online Ha’aretz într-un articol despre tertipurile folosite de Washington în încercarea SUA de a-şi apăra interesele globale.



WASHINGTON ● Libertatea presei şi chestiunea iraniană, subiecte fierbinţi
Administraţia americană continuă "vânătoarea" de jurnalişti, scrie publicaţia online Ha’aretz într-un articol despre tertipurile folosite de Washington în încercarea SUA de a-şi apăra interesele globale.


Reporterul James Risen de la cotidianul american New York Times, specializat pe chestiuni de securitate naţională şi siguranţă, a primit, în urmă cu trei luni, o citaţie din partea justiţiei federale americane pentru a oferi informaţii cu privire la o anchetă de presă. Potrivit unor surse apropiate jurnalistului, lui Risen i s-a cerut să-şi deconspire sursele care i-au oferit informaţii clasificate despre un plan secret al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) şi Serviciul de Informaţii Externe al Israelului (Mossad).


DESPRE SABOTAJ. Jurnalistul a descoperit că CIA şi Mossad plănuiau o serie de misiuni de sabotare la adresa programului nuclear iranian. Chestiunea considerată extrem de delicată la adresa securităţii naţionale a SUA, a făcut subiectul cărţii "Stare de război: Istoria secretă a CIA şi a Administraţiei Bush", publicată de Risen în 2006. Potrivit jurnalistului, misiunile mixte americano-israeliene constau, între altele, în "plantarea" unor dispozitive electromagnetice în Iran, pentru a sabota cablurile de electricitate care aprovizionează cele mai importante centrale nucleare. Dacă planul ar fi reuşit, s-ar fi produs o reacţie în lanţ care ar fi scurtcircuitat sistemele electrice ale centralelor şi ar fi scos din uz supercomputerele care controlează aceste centrale, scrie Ha’aretz, citând pasaje din carte.


MERLIN. Autorităţile americane "s-au inflamat" şi atunci când Risen a dezvăluit detalii despre Operaţiunea Merlin, prin care CIA ar fi încercat să pătrundă în Iran pentru a colecta informaţii despre programul nuclear al Teheranului şi a le distruge. Pentru această operaţiune – scrie Risen – CIA a angajat un inginer sovietic care se afla în SUA din anii ’90. Specializarea lui consta în asamblarea unei bombe nucleare. Omul de ştiinţă urma să fie echipat cu schiţe pentru asamblarea unei bombe atomice, planuri în care, fără ştirea lui, CIA trebuia să introducă scheme şi informaţii false despre un focos nuclear care ar fi fost produs în URSS. Detaliile planului urmau să fie puse la punct de experţi CIA şi, deşi păreau autentice, ele nu aveau valoare tehnologică. Inginerul trebuia să-i contacteze pe iranieni pentru a le oferi planurile false, care ar fi ajutat la construirea unui focos defectuos. Operaţiunea a căzut până la urmă – scrie Risen – pentru că CIA a făcut muncă de mântuială. Inginerul a reuşit să-şi dea seama că Agenţia "i-a servit" informaţii false, dar i-a contactat până la urmă pe iranieni şi le-a furnizat întregul dosar, la care a ataşat o scrisoare explicativă a greşelilor care apăreau în planurile oferite de agenţii americani.


×
Subiecte în articol: externe informaţii