x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sub lupa Departamentului de Stat

Sub lupa Departamentului de Stat

15 Mar 2019   •   14:36
Sub lupa Departamentului de Stat

Durata excesivă a proceselor, corupţia „endemică” a oficialităţilor şi violenţele poliţiei împotriva romilor se numără printre problemele semnalate în cazul României, în raportul anual pe 2018 al Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului în lume, publicat miercuri.

Insuficienţa personalului, a spaţiului fizic şi a tehnologiei din sistemul judiciar împiedică în continuare celeritatea şi eficienţa actelor de justiţie și ca urmare durata proceselor este excesivă, remarcă Departamentul de Stat. Consiliul Superior al Magistraturii, responsabil cu protejarea independenţei judiciare, a menţinut, în general, transparenţa operaţiunilor şi a acţionat pentru a suspenda judecătorii şi procurorii suspectaţi de încălcări ale legii. Cu toate acestea, s-a raportat că Inspecţia Judiciară, o unitate disciplinară autonomă în cadrul Consiliului, a fost supusă unei influenţe politice în creştere şi, uneori, a fost folosită pentru a ancheta magistraţi care au efectuat urmăriri judiciare sau au pronunţat hotărâri împotriva unor responsabili sau aliaţi ai coaliţiei de guvernământ. În general, guvernul a respectat independenţa şi imparţialitatea judecătorilor, însă a crescut numărul mesajelor politice la adresa instanţelor, procurorilor sau judecătorilor. Unii procurori şi judecători s-au plâns Consiliului că mijloacele de informare în masă şi declaraţiile politicienilor le-au afectat reputaţia profesională. Consiliul a stabilit că unele declaraţii publice ale politicienilor au încălcat independenţa judecătorească.

Legat de corupţie, aceasta a rămas larg răspândită, în pofida numeroaselor urmăriri penale, existând numeroase rapoarte despre astfel de practici la nivel guvernamental. Verdictele în cazurile de corupţie au fost adesea inconsistente, cu pronunţări care variază foarte mult în cazul unor infracţiuni similare.

×