x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suburbiile Parisului sunt amenințate de viitura de pe Sena

Suburbiile Parisului sunt amenințate de viitura de pe Sena

27 Ian 2018   •   12:00
Suburbiile Parisului sunt amenințate de viitura de pe Sena

Parisul se pregăteşte pentru nivelul maxim al viiturii de pe Sena, care va fi atins în cursul acestei zile. Cota fluviului nu va depăşi şase metri, ca în vara anului 2016, dar, potrivit specialiştilor, nivelul apei va scădea foarte încet. Iar la periferia marelui oraş, sute de locuinţe sunt deja inundate. Hidrologii francezi şi-au revizuit calculele şi au anunţat că viitura de la Paris nu va depăşi cota de şase metri, cu 10 centimetri mai puţin decât în 2016. Dar, chiar şi aşa, apele Senei pot provoca mari pagube. Navigaţia a fost suspendată de mai multe zile deoarece şlepurile şi vaporaşele pentru turişti nu mai puteau să treacă pe sub poduri.

Cel mai îngrijorător este faptul că nivelul apelor va scădea foarte lent, aşa cum, de altfel, a şi crescut. Pericolul infiltraţiilor va persista mai multe zile. Pe una din liniile ferate subterane, închisă ca măsură de precauţie, circulaţia nu va fi reluată înainte de 31 ianuarie.

 

Situaţia cea mai gravă se regăseşte în suburbiile unde apele fluviului au ieşit deja din matcă. Multe familii, între care şi unele de români, se confruntă deja cu a doua inundaţie în doar câţiva ani.

Luna aceasta şi luna trecută au fost printre cele mai ploioase de când se consemnează, în Franţa, datele meteorologice, adică din 1900. Autorităţile consideră că atât inundaţiile, cât şi valurile de caniculă, tot mai frecvente în timpul verii, sunt o dovadă a schimbărilor climatice globale.Observator.tv

×
Subiecte în articol: viitura sena paris