x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sud-coreeni au manifestat împotriva lui Donald Trump și în favoarea păcii

Sud-coreeni au manifestat împotriva lui Donald Trump și în favoarea păcii

05 Noi 2017   •   15:00
Sud-coreeni au manifestat împotriva lui Donald Trump și în favoarea păcii

Mii de sud-coreeni au manifestat duminică la Seul în favoarea păcii şi în semn de protest împotriva apropiatei vizite a preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP. 

Liderul de la Casa Albă este aşteptat marţi pentru o vizită de două zile în Coreea de Sud, în cadrul turneului pe care îl întreprinde în Asia, a cărui agendă este dominată de eforturile nucleare nord-coreene. 

"Suntem împotriva războiului! Trebuie negociată pacea!" - au scandat manifestanţii care au mărşăluit prin centrul capitalei sud-coreene. 

"Trump şi Kim (Jong-un, liderul nord-coreean) se folosesc de criza militară pentru propriile lor interese politice, în timp ce noi, sud-coreenii, tremurăm de frică", a declarat una dintre manifestante. "Suntem îngrijoraţi de consecinţele retoricii ostile a lui Trump, care pare să incite la război". 

Organizatorii au estimat numărul participanţilor la acest marş la circa 5000. 

În paralel, militanţi conservatori au organizat un marş tot în capitală pentru a-i ura bun-venit liderului de la Casa Albă şi cerând desfăşurarea de arme nucleare tactice americane în Coreea de Sud. 

În capitala sud-coreeană au fost luate importante măsuri de securitate cu ocazia vizitei preşedintelui american de la 7-8 noiembrie. Trump va avea o întrevedere cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, pe care în trecut l-a acuzat de 'politică de conciliere' faţă de Coreea de Nord, care se dotează cu arme nucleare, şi va vizita o bază militară americană. 

În perspectiva vizitei, organizatorii au depus cereri de autorizare pentru circa 50 de manifestaţii peste tot în Seul. Însă poliţia a respins cea mai mare parte a cererilor ce vizau reuniuni în apropiere de Casa Albă, preşedinţia sud-coreeană, invocând raţiuni de securitate. 

Coreea de Sud, important aliat al Washingtonului, găzduieşte pe teritoriul său 28.500 de soldaţi americani. Însă numeroşi opozanţi sud-coreeni văd în Trump un 'războinic', estimând că excesul său de atacuri verbale la adresa Phenianului nu face decât să agraveze tensiunile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de sud donald trump pace