x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sudan: Acord între manifestanţi şi armată pentru instaurarea unei autorităţi comune militari-civili

Sudan: Acord între manifestanţi şi armată pentru instaurarea unei autorităţi comune militari-civili

28 Apr 2019   •   11:30
Sudan: Acord între manifestanţi şi armată pentru instaurarea unei autorităţi comune militari-civili

Liderii protestelor şi şefii armatei sudaneze au convenit sâmbătă să instaureze o autoritate comună între civili şi militari, cu prilejul unei întâlniri privind cererea manifestanţilor de a se transfera puterea către civili, a anunţat un reprezentant al manifestanţilor, transmite AFP.

"Am ajuns la un acord asupra unui consiliu comun între civili şi armată", a declarat pentru AFP Ahmed al-Rabia care a participat la negocieri. "Ne consultăm pentru a stabili ce procent din consiliu va fi atribuit civililor şi cât militarilor", a adăugat el.

Acest anunţ a fost făcut la finalul primei reuniuni a unui comitet comun alcătuit din reprezentanţi ai protestatarilor şi ai Consiliului militar de tranziţie, în prezent la putere. Înfiinţarea acestui comitet comun a fost anunţată miercuri.

De la 6 aprilie, manifestanţii s-au adunat zi şi noapte în faţa cartierului general al armatei la Khartoum, în prelungirea mişcării de protest declanşate la 19 decembrie pentru a denunţa iniţial triplarea preţului pâinii, înainte de a se transforma în revoltă împotriva lui Omar al-Bashir.

Manifestanţii au decis să menţină sit-in-ul după plecarea lui al-Bashir pentru a obţine transferul puterii către o autoritate civilă. Ei au reclamat, de asemenea, trimiterea în faţa justiţiei a fostului preşedinte şi a principalilor demnitari ai regimului.

Condus de Abdel Fattah al-Burhan, Consiliul militar a rezistat până în prezent la apelurile pentru transferul imediat al puterii, venite inclusiv din partea comunităţi internaţionale. Cu toate acestea, trei din cei zece membri ai Consiliului militar au demisionat miercuri, reaminteşte AFP.AGERPRES

×
Subiecte în articol: sudan autoritate comuna acord