x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia introduce teste pentru stabilirea vârstei migranţilor minori

Suedia introduce teste pentru stabilirea vârstei migranţilor minori

09 Sep 2016   •   23:45
Suedia introduce teste pentru stabilirea vârstei migranţilor minori
Sursa foto: wikipedia.org

Suedia va propune din 2017 examene medicale menite să stabilească vârsta tinerilor refugiaţi neînsoţiţi şi să identifice adulţii care încearcă să-şi sporească şansele de a obţine azil, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.

Dacă este sesizat de Oficiul pentru migraţie, Institutul de medicină legală va efectua o consultaţie dentară care vizează să stabilească prezenţa danturii mature şi examinarea articulaţiilor genunchiului prin rezonanţă magnetică (IRM).

'Nu există metodă care să permită să se determine medical vârsta exactă a unui individ (...) dar studiind în ce stadiu de dezvoltare se află o persoană, se pot trage concluzii lămuritoare', a explicat Elias Palm, medic legist.

Testele vor fi propuse solicitanţilor de azil care nu pot să-şi dovedească vârsta - de exemplu, în absenţa unor acte de identitate - dar care pretind că au vârsta sub 18 ani, şi aceasta numai în cazul în care există o îndoială a persoanei însărcinate să se ocupe de un anumit dosar.

Un purtător de cuvânt al Biroului pentru migraţii, Fredrik Bengtsson, a declarat că minorii care doresc să-şi dovedească vârsta reală vor primi favorabil aceste examene. Cei care vor refuza testele riscă să fie identificaţi ca adulţi de către agenţi ai Biroului, expunându-se astfel mai uşor unei respingeri a dosarului lor.

Suedia a primit în 2015 mai multe solicitări de azil de la minori neînsoţiţi decât oricare altă ţară din Europa: numărul lor era de peste 35.000, iar din aceştia 90% erau băieţi, dintre care mulţi nu aveau acte de identitate.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: suedia minori refugiati migranti