x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia şi "coşmarul socialist"

Suedia şi "coşmarul socialist"

15 Mai 2009   •   00:00

Există o veche tradiţie de a folosi Suedia drept model socialist pentru a fi subliniate lacunele sociale din Statele Unite ale Americii. Recentele propuneri ale administraţiei Obama privind modificarea impozitelor, spre exemplu, au determinat un analist conservator să întrebe "Chiar vrem să transformăm SUA în Suedia?", scrie The Christian Science Monitor.



Cu toate acestea, dacă modelul scandinav ar fi transplantat peste ocean, respectivele schimbări ar avea prea puţin de-a face cu socialismul, afirmă specialiştii din Suedia - unii dintre ei fiind de părere că modelul ar fi ridicat ca un soi de bastion al capitalismului de piaţă.

Săptămâna trecută, guvernul de centru-dreapta al Suediei a început să vândă farmaciile deţinute de stat - unele dintre puţinele companii încă naţionalizate; măsura face parte dintr-un plan ambiţios de reformare economică liberală, început încă din 2006.

Pensiile oferite de stat, şcolile, serviciile de sănătate, transportul public şi oficiile poştale au fost complet sau parţial privatizate în decursul ultimului deceniu, Suedia devenind, astfel, una dintre economiile cu cea mai pronunţată orientare spre piaţa liberă din întreaga lume, afirmă analiştii.

"Suedia a fost mereu de partea economiei de piaţă. Nu poate fi vorba de socialism", opinează Olle Wästberg, directorul Institutului Suedez din Stockholm şi fost consul general la New York. "În multe domenii, avem mai mulţi proprietari particulari în comparaţie cu alte ţări europene şi cu SUA. Aproximativ 80 la sută dintre toate şcolile noi au conducere particulară, ca şi căile ferate şi metroul".

Imaginea-stereotip a Suediei ca utopie socialistă datează din anii 1930, când o carte best-seller a lăudat ţara ca reprezentând calea de mijloc între capitalism şi socialism, explică The Christian Science Monitor.

"Şi Eisenhower a ajutat la răspândirea unor mituri în anii "60, afirmând că suedezii sunt ‘dependenţi de păcat, de socialism şi de suicid", a declarat Brian Palmer, profesor de antropologie la Universitatea din Uppsala. Palmer, care a ţinut un controversat curs despre globalizare în cadrul Universităţii Harvard, din 2000 până în 2004, este de părere că Suedia s-a aflat cu un pas înaintea SUA în ceea ce priveşte adoptarea şi extinderea reformelor economice.

"Discursul despre Suedia ca fiind socialistă în ziua de azi este destul de deplasat", a opinat Palmer. "Reformele neoliberale au avut un progres mult mai bun aici, în unele domenii, decât în Statele Unite. Suedia a devenit un soi de laborator pentru privatizare, într-un mod la care Fundaţia Heritage sau Institutul American pentru Intreprinderi nu pot decât să viseze", a mai afirmat profesorul Palmert, citat de The Christian Science Monitor.

×
Subiecte în articol: externe suedia