x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catastrofa din Coreea de Sud. De ce pasagerii nu au fost lăsaţi să se salveze

Catastrofa din Coreea de Sud. De ce pasagerii nu au fost lăsaţi să se salveze

20 Apr 2014   •   23:56
Catastrofa din Coreea de Sud. De ce pasagerii nu au fost lăsaţi să se salveze
Sursa foto: wikipedia.org

Panică şi lipsă de decizie - asta indică noile înregistrări ale convorbirilor dintre serviciul de trafic maritim şi echipajul feribotul răsturnat miercuri în Coreea de Sud - scrie BBC. Faptul că în accident şi-au pierdut viaţa foarte mulţi copii de la o singură şcoală a transformat accidentul într-un dezastru naţional, comentează ziariştii britanici.

La bord se aflau 476 de pasageri, printre care 339 de elevi plecaţi cu şcoala în excursie. Bilanţul în acest moment este de 58 de pasageri morţi, 174 salvaţi şi 244 daţi dispăruţi în ciuda unei operaţiuni uriaşe de salvare. 200 de nave, 34 de avioane şi 600 de scafandri participă la căutări. Ambarcaţiuni de pescuit dotate cu reflectoare puternice au fost trimise pentru ca operaţiunea să continue şi noaptea, dar curentul şi vizibilitatea ridică mari probleme.

În paralel, investigaţiile încearcă să lămurească două lucruri: dacă vasul s-a înclinat şi apoi s-a scufundat din cauza unui viraj prea strâns; şi dacă un ordin de evacuare dat mai devreme ar fi putut salva vieţi.

Unii experţi sunt de părere că un viraj strâns a prăbuşit containerele grele de la bord, care au schimbat centrul de greutate şi au răsturnat nava.

În ultimele înregistrări se aude vocea unui membru al echipajului care întreabă repetat dacă în zonă există nave care ar putea recupera rapid din apă pasagerii, în cazul în care s-ar ordona părăsirea feribotului. A fost mai mult un dialog al surzilor:

Controlorul de trafic: Vă rog, ieşiţi şi daţi-le pasagerilor veste de salvare.

Membru al echipajului:
Dacă acest feribot evacuează pasagerii, sunteţi capabili să-i salvaţi?

Controlorul de trafic:
Măcar daţi-le colaci de salvare şi lăsaţi-i să scape.

Membru al echipajului:
Dacă acest feribot evacuează pasagerii, vor fi salvaţi imediat?

Controlorul de trafic:
Nu-i lăsaţi să plece fără nimic. Cel puţin, daţi-le colaci de salvare. Nu ştim foarte bine situaţia. Căpitanul trebuie să ia decizia finală dacă să evacueze pasagerii sau nu.

Membru al echipajului:
Nu am întrebat asta. V-am întrebat, dacă îi evacuăm acum, pot fi salvaţi imediat?

Mesaje şi telefoane date de pasageri în acelaşi timp cu această convorbire oficială conturează un tablou sinistru: oameni blocaţi pe coridoare supra-aglomerate, fără şanse de scăpare, în timp ce nava se înclina rapid.

Căpitanul feribotului a explicat sâmbătă, după ce a cerut scuze familiilor victimelor: "Curentul era foarte puternic, temperatura apei era scăzută şi m-am gândit că dacă lăsăm pasagerii să sară în apă fără a evalua corect situaţia, chiar dacă aveau veste de salvare, ar fi fost duşi departe în derivă".

Căpitanul este acuzat că nu s-a aflat la comandă în momentul accidentului, lăsând la timonă (conform procurorilor) un ofiţer începător, care nu mai navigare în acele ape. Căpitanul şi alţi doi membri ai echipajului au fost inculpaţi pentru neglijenţă în serviciu şi încălcarea legii maritime.

Tatăl unui pasager dat dispărut a declarat pentru BBC că familiile victimelor vor să ştie de la persoana responsabilă de ce ordinul de evacuare nu s-a dat. "E clar că mint şi că aruncă responsabilitatea la alţii".

Însuşi premierul sud-coreean s-a întâlnit cu familiile victimelor, încercând să le convingă să renunţe la un marş de protest la Seul care ar putea da o lovitură puternică guvernului.

×
Subiecte în articol: feribot coreea de sud