x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sukhoi T-50, Rusia scoate în public avionul invizibil

Sukhoi T-50, Rusia scoate în public avionul invizibil

de Carmen Dragomir    |    16 Aug 2011   •   16:02

Primul avion invizibil rusesc dezvoltat dupa incheierea Razboiului Rece va fi aratat lumii la Salonul International Aviatic (MAKS-2011) ce se desfasoara in aceste zile la Moscova. Sukhoi T-50, cunoscut si ca PAK SA, a facut deja primul zbor de teste in ianuarie 2010, iar cei prezenti la show vor vedea prototipul initial, alte 2 avioane urmand a fi finalizate in scurta vreme.

Potrivit oficialilor rusi T-50 poate zbura in orice moment din zi si din noapte, in orice conditii meteorologice, fiind capabil sa atace simultan mai multe tinte din aer, de la sol si de pe mare. Avionul, realizat in parteneriat cu indienii, nu poate fi detectat de radare si poate ateriza pe piste foarte scurte. Rusia si India vor fi principalii beneficiari ai noului avion de vanatoare rusesc.

Potrivit proiectului, primul aparat de acest tip va fi livrat ministerului apararii din Rusia, in 2013, iar productia de serie urmeaza sa inceapa in 2015. Comanda initiala a fortelor aeriene rusesti, de 60 de aparate, ar putea fi onorata insa mai devreme. Constructorii sunt convinsi ca Sukhoi isi va surclasa rivalii occidentali in ceea ce priveste eficienta costurilor si ca va castiga teren pe piata globala.

Rusii ies la rampa cu T-50 dupa ce, in urma cu cateva zile, momentul de glorie al aviatiei americane a fost usor ridiculizat. Armata americana a pierdut contactul cu avionul hipersonic fara pilot, Falcon Hypersonic Test Vehicle 2 (HTV-2), in timp ce il testau a doua oara, dupa doar noua minute de zbor.

×
Subiecte în articol: suhoi t50 avion invizibil