x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sumă-record injectată de Banca Japoniei pe pieţele financiare

Sumă-record injectată de Banca Japoniei pe pieţele financiare

de Marina Constantinoiu    |    14 Mar 2011   •   12:27

Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a decis injectarea sumei-record de 15.000 de miliarde de yeni (183,8 miliarde de dolari) pe pieţele financiare, pentru a stabiliza sistemul financiar, grav afectat de cutremurul devastator şi de tsunami-ul care i-a urmat, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Anterior, BoJ anunţase că intenţionează să injecteze 7.000 de miliarde de yeni, dar decizia de luni se va concretiza în dublarea sumei. Decizia vine după ce Bursa din Tokyo a înregistrat un declin de circa 6% şi după sporirea temerilor privind impactul economic pe care-l vor avea cutremurul şi tsunami-ul. Potrivit Guvernului nipon, impactul seismului va fi unul "considerabil” asupra economiei naţionale, de aceea fiind necesare fonduri colosale pentru procesul de reconstrucţie.

De altfel, premierul japonez a afirmat că ţara sa se confruntă cu cea mai gravă criză de după cel de-al doilea război mondial.

Banca Japoniei anunţase duminică faptul că a injectat 55 miliarde yeni (483 milioane euro) în 13 instituţii financiare din nord-estul ţării, zona devastată de cutremurul de vineri. Banca a precizat că este gata să facă tot posibilul pentru a garanta stabilitatea pieţelor şi o lichiditate adecvată.

×