x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sumbrele previziuni ale economistului Nouriel Roubini

Sumbrele previziuni ale economistului Nouriel Roubini

de Irina Cristea    |    03 Ian 2011   •   20:02
Sumbrele previziuni ale economistului Nouriel Roubini
Sursa foto: /AFP
144863-afp-olivier-morin-000-par3431266.jpgUn an marcat de războiul monedelor, de conflicte comerciale şi de accentuarea tendinţelor protecţioniste. Acestea sunt câteva dintre previziunile pe care celebrul economist ame­rican Nouriel Roubini le face pentru anul 2011, relatează cotidianul francez La Tribune, preluat de Me­diafax.

Roubini este de părere că anul care tocmai a început va fi marcat de o revenire în două viteze a economiei mondiale. Relansarea economică în formă de "U" va continua în statele avansate, cu o creştere inferioară tendinţei pe termen lung. În eco­nomiile emergente, avansul va fi mai rapid, dar şi rata inflaţiei va fi ridicată.

"Zona euro trebuie să-şi rezolve problemele legate de datoriile suve­rane. În caz contrar, riscul de contaminare va fi mare, de la Grecia şi Irlanda la Spania şi Portugalia", afirmă Roubini. Cunoscut pentru previziunile sale pesimiste, economistul american născut la Istanbul mai apreciază că durerosul proces de ajustare, austeritatea fiscală şi reformele structurale vor continua în 2011, în contextul unei creşteri economice slabe sau chiar recesiune în anumite state.

"Riscul unui haos creşte semnificativ, în condiţiile în care abordarea actuală a liderilor europeni, care constă în a se împrumuta, sperând în acelaşi timp că este vorba doar de o problemă de lichiditate şi nu una de solvabilitate, nu va funcţiona. Această instabilitate ar putea duce la ieşirea membrilor mai slabi din zona euro", menţionează Roubini.
La polul opus, statele emergente trebuie să facă faţă supraîncălzirii economiei, care se traduce printr-o inflaţie galopantă, o creştere excesivă a creditării şi prin bule speculative.

Un mijloc eficient de a limita creşterea preţurilor ar putea consta în permiterea aprecierii rapide a mo­nedei naţionale, ceea ce China şi alte economii emergente refuză, pentru a evita să piardă din pieţe. În acest context, tensiunile actuale de pe piaţa valutară vor fi puternice şi în acest an.

"Într-o lume în care rata şomajului din SUA ajunge la 10%, iar economia chineză creşte tot cu 10%, se regăsesc toate ingredientele pentru un război al monedelor, pentru conflicte comerciale şi o consolidare a protecţionismului", spune Roubini.

Economistul mai estimează că în prima jumătate a anului preţul petrolului, al energiei şi alimentelor ar putea creşte mult mai rapid decât s-ar putea justifica prin factorii economici fundamentali din cauza unui surplus de lichiditate. Această situaţie va afecta statele importatoare de materii prime. În ţările avansate economic, monetizarea tot mai mult a deficitelor publice ar putea alimenta creşterea preţurilor.

Pe un ton ceva mai optimist, Roubini a concluzionat că economia mondială poate depăşi aceste dificultăţi şi va avea mijloacele de a intra în al doilea semestru într-un proces de creştere puternică.

×
Subiecte în articol: Nouriel Roubini