x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit cu scăntei

Summit cu scăntei

de George Daniel Ripa    |    18 Mai 2007   •   00:00
Summit cu scăntei
Sursa foto: VLADIMIR RODIONOV/

Summit-ul UE - Rusia, care incepe astăzi la Samara, este marcat de numeroase disensiuni intre cele două părţi, analiştii vorbind chiar de o criză fără precedent intre puterile continentului.

Summit-ul UE - Rusia, care incepe astăzi la Samara, este marcat de numeroase disensiuni intre cele două părţi, analiştii vorbind chiar despre o criză fără precedent intre puterile continentului.

Summit-ul dintre Rusia şi UE incepe astăzi sub auspicii extrem de nefavorabile şi se va termina măine seară. Relaţia dintre cele două părţi se află la una dintre cele mai joase cote, in acest moment existănd mult mai multe puncte de disensiune intre cele două părţi decăt de apropiere. Este vorba despre politica energetică rusă, decizia Moscovei de a stopa importurile de carne din Polonia, criza bilaterală dintre Estonia şi Rusia etc. De altfel, locaţia aleasă pentru summit nu este intămplătoare: Samara este o veche staţiune rusă, creată indeosebi in scopuri terapeutice.

Cei mai mulţi dintre oficialii europeni au apărat importanţa summit-ului, susţinănd că este "o ocazie extraordinară" pentru relaţia dintre cele două părţi. In realitate, unul dintre puţinele căştiguri ale celor două zile este ceea ce in limbaj jurnalistic se numeşte "oportunitatea foto", altfel spus, posibilitatea de a-i imortaliza, din nou, impreună, pe liderii europeni cu omologul de la Kremlin. Criza dintre cele două părţi este minimalizată de Rusia şi de principalele state europene, cum ar fi Germania, insă statele mai noi, ca Polonia sau Estonia, susţin contrariul. "Ar fi o exagerare foarte mare să vorbim despre o criză in relaţiile noastre", crede Serghei Iastrembski, reprezentantul prezidenţial rus la Bruxelles. "Personal, cred că avem nevoie de negocieri, mai ales cănd timpurile sunt mai dificile", crede, la răndul său, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei.

UE, DIVIZATĂ. Statele est-europene, nou-intrate in Uniune, nu impărtăşesc insă poziţia "vechii Europe" şi ameninţă cu "ingheţarea" negocierilor cu Rusia, in privinţa semnării unui nou parteneriat strategic. Refuzul Rusiei de a ridica interdicţia asupra produselor poloneze din carne a dus la opoziţia Varşoviei faţă de negocierea cu Rusia a unui nou pact comercial. Disputa dintre Moscova şi Estonia in privinţa memorialului sovietic şi pasivitatea Bruxelles-ului au demonstrat clar că UE nu işi poate asuma incă o politică externă coerentă in situaţii de criză. Rusia incearcă să profite de disensiunile din interiorul UE şi le-a propus statelor mari, Germania, Franţa şi Marea Britanie, parteneriate bilaterale, fiind insă refuzată. Acceptarea unor astfel de parteneriate ar fi insemnat sfărştul visului european. "UE nu funcţionează astfel" a fost răspunsul europenilor.

Atac online la Estonia


Estonia susţine că serverele sale oficiale sunt atacate in mod constant din Rusia şi acuză Moscova de implicare directă in această operaţiune. Estonia susţine că majoritatea atacurilor au venit de pe serverele oficiale ale Federaţiei Ruse, ceea ce ar demonstra fără nici un fel de tăgadă implicarea Moscovei. Experţii UE şi NATO susţin Estonia in această privinţă, insă Rusia a refuzat să colaboreze in vreun fel cu autorităţile de la Tallin. Estonia susţine că va incerca să ridice această problemă la summit-ul de la Samara.

×
Subiecte în articol: externe Rusia estonia