x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit G8 la Deauville dedicat revoltelor din lumea arabă, siguranţei nucleare şi situaţiei de la FMI.

Summit G8 la Deauville dedicat revoltelor din lumea arabă, siguranţei nucleare şi situaţiei de la FMI.

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2011   •   10:51

Liderii marilor puteri se reunesc joi la Deauville, in nord-vestul Frantei, in cadrul summitului G8, consacrat revolutiilor din lumea musulmana, sigurantei nucleare si succesorului lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, informeaza AFP.

In celebra statiune franceza din provincia Normandia, liderii din SUA, Rusia, Germania, Marea Britanie, Franta, Canada si Japonia vor discuta joi seara despre revoltele din lumea araba.

La Londra, presedintele SUA, Barack Obama, si premierul britanic David Cameron au propus "un vast program de sustinere politica si economica" destinat statelor aflate in tranzitie spre democratie, in special Tunisiei si Egiptului. Deocamdata, nu a fost avansata nici o cifra referitoare la ajutorul G8, care va trebui furnizat prin intermediul marilor institutii financiare internationale.

Egiptul si Tunisia au anuntat ca doresc ajutoare de 10-12 miliarde de dolari, respectiv 25 de miliarde de dolari. Premierii din cele doua tari vor fi prezenti la Deauville, iar Amnesty International a indemnat G8 sa ia "masuri indraznete" in favoarea revoltelor din lumea araba.

Reuniunea de la Deauville va incepe printr-un dineu de lucru consacrat economiei mondiale si sigurantei nucleare. Joi dupa-amiaza vor fi discutate aspecte care tin de gestionarea Internetului, probleme economice si politice. Vineri, liderii G8 se vor intalni cu presedintii din Coasta de Fildes, Guineea si Nigeria, Alassane Ouattara, Alpha Condé, si Mahamadou Issoufou.

×