x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit intercoreean. China salută „curajul” celor doi lideri

Summit intercoreean. China salută „curajul” celor doi lideri

27 Apr 2018   •   12:16
Summit intercoreean. China salută „curajul” celor doi lideri
Sursa foto:

China "a aplaudat" vineri summitul dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae In, salutând "curajul" lor şi calificând drept "istoric" momentul în care cei doi lideri au dat mâna la linia de demarcaţie care divizează Peninsula Coreeană, relatează AFP. 

"China aplaudă etapa istorică în care au intrat cei doi lideri. Admirăm curajul şi hotărârea politică de care ei au dat dovadă", a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying. 

Liderii celor două Corei şi-au început vineri summitul după o strângere de mâini cu o puternică încărcătură simbolică la linia de demarcaţie. "Un moment istoric", a spus purtătoarea de cuvânt. 

Kim s-a declarat "copleşit de emoţie", devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953), conflict în care China s-a implicat de partea Nordului. 

Beijingul "speră sincer că această întâlnire istorică va aduce rezultate pozitive (...) şi va fi oportunitatea de a deschide o nouă cale spre o pace şi o stabilitate durabile în Peninsula Coreeană", a subliniat Hua Chunying. 

Beijingul este singurul aliat important al Phenianului, fiind principalul său partener diplomatic şi susţinător economic. 

Relaţiile bilaterale, dezvoltate în timpul Războiului din Coreea, au fost însă umbrite în ultimii ani, Beijingul arătându-se tot mai nemulţumit de ambiţiile nucleare ale Phenianului. 

Totuşi, relaţiile s-au îmbunătăţit odată cu procesul de dezgheţare diplomatică în desfăşurare în peninsulă. Kim Jong Un a efectuat de altfel luna trecută o vizită în China, prima deplasare în străinătate în calitate de lider.

AGERPRES

×