x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul istoric Trump - Kim. De ce la Singapore?

Summitul istoric Trump - Kim. De ce la Singapore?

11 Mai 2018   •   10:21
Summitul istoric Trump - Kim. De ce la Singapore?

Ministerul de externe din Singapore a confirmat ca orasul-stat va gazdui primul summit dintre presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si liderul nord-coreean, Kim Jong Un, un eveniment istoric, chemat sa conduca la o "denuclearizare" a regiunii, dupa luni de escaladare.

 

De ce insa Singapore si nu alt loc din lume? Pentru ca acest "hub financiar" sud-asiatic are statut neutru, poate asigura conditii de maxima siguranta si prezinta o capacitatea apare de organizare a unor astfel de reuniuni internationale la varf, au explicat comentatorii politici. 

Ultramodern, echipat cu impresionante infrastructuri de securitate, Singapore este considerat unul dintre cele mai sigure orase din Asia. In acelasi timp, el a impune restrictii severe in privinta libertatii presei si a adunarilor publice, masuri apreciate, cu siguranta, de nord-coreeni.

Si nu in ultimul rand, Singapore se numara printre putine state care intretin relatii cordiale atat cu Washington, cat si cu Phenianul. Statele Unite sunt privite drept un partener apropiat, in timp ce nord-coreeni si-au pastrat aici o ambasada.

Mai trebuie mentionat ca Singapore este bine perceput inclusiv de China, principalul aliat al regimului lui Kim Jong Un. "IN calitate de tara neutra si de stat mic fara ambitia sau forta de a face rau altor state si interelor lor, Singapore este canditatul ideal pentru preconizatul summit", a apreciat Lim Tai Wei, analist la Universitatea nationala din Singapore.

Pentru a participa la intalnirea cu Trump, Kim Jong Un, un lider care si-a parasit foarte rar tara de cand este la putere, va trebui sa parcurca 5.000 de kilometri.

×