x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summitul V4 din Israel, înlocuit de întâlniri bilaterale

Summitul V4 din Israel, înlocuit de întâlniri bilaterale

18 Feb 2019   •   15:20
Summitul V4 din Israel, înlocuit de întâlniri bilaterale

Reuniunea grupului de la Vişegrad din Israel a fost anulată după ce Polonia s-a retras în urma escaladării unei dispute dintre cele două ţări privind rolul Poloniei în Al Doilea Război Mondial şi va fi înlocuită de întâlniri bilaterale ale premierilor din Cehia, Ungaria şi Slovacia cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează dpa. 

"Nu va exista o reuniune V4 în format complet", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian. 

În schimb, va avea loc un summit la care vor participa celelalte trei state din Grupul de la Vişegrad - Cehia, Ungaria şi Slovacia - ai căror prim-miniştri vor avea întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anulat participarea ţării sale la summit după ce guvernul israelian nu a condamnat comentariile despre Holocaust făcute de nou numitul ministru interimar de externe, Yisrael Katz. 

Katz a declarat pentru i24News în cursul weekendului că "sunt mulţi polonezi care au colaborat cu naziştii (...) Nimeni nu ne va spune cum să ne exprimăm sau cum să ne amintim de cei căzuţi". 

Ministerul de Externe Polonez a declarat că ambasadorul israelian, Anna Azari, a fost convocată pentru a discuta despre acest caz. 

Disputa a început după ce Netanyahu a declarat recent în cadrul summitului privind Orientul Mijlociu de la Varşovia că polonezii au colaborat cu naziştii în timpul războiului şi că nu ştie pe nimeni care să fi fost dat vreodată în judecată pentru că a făcut o astfel de afirmaţie. 

Mai târziu, partea israeliană a clarificat că Netanyahu a vorbit despre "polonezi ca indivizi şi nu despre poporul polonez". 

Invazia germană a Poloniei, de la 1 septembrie 1939, a declanşat cel de Al Doilea Război Mondial. 

În Polonia este în vigoare de aproape un an o nouă lege care impune o amendă pentru atribuirea responsabilităţii pentru crime comise de Germania nazistă naţiunii poloneze.

AGERPRES

×