x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surprize neplăcute la Chişinău

Surprize neplăcute la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    10 Sep 2009   •   00:00

Surprizele politice se ţin lanţ la Chişinău. Comuniştii au anunţat oficial că nu vor vota pentru candidatul la Preşedinţie propus de coaliţia majoritară liberal-democrată. Dacă Alianţa pentru Integrare Europeană nu va reuşi să atragă voturile a cel puţin opt deputaţi comunişti, în 2010, în Republica Moldova, vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate.

Deşi s-au conformat hotărârii Curţii Constituţionale care a confirmat legalitatea alegerii liberalului Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, comuniştii rămân supăraţi că Alianţa pentru Integrare Europeană nu i-a consultat înainte să propună şi să aleagă noul şef al Legislativului. Liderii comunişti susţin că prin aceasta a fost blocată orice cale de dialog cu noua majoritate parlamentară. "Pentru deblocarea situaţiei şi alegerea preşedintelui R. Moldova, este nevoie de a realege speakerul Parlamentului", a declarat comunistul Vladimir Ţurcan. În replică, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus: "Ţurcan s-ar bucura dacă am revota Declaraţia de Independenţă a R.Moldova", unde scrie că limba de stat în Republica Moldova este limba română.

Referindu-se la refuzul comuniştilor de a vota pentru candidatul coaliţiei majoritare la funcţia de şef al statului, liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a declarat că este "foarte liniştit şi că noul preşedinte va fi ales". Anterior, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au declarat că în cazul în care comuniştii vor bloca alegerea şefului statului - va fi pus în aplicare un "plan B", dar nu au dezvăluit în ce constă acesta. Unii analişti au presupus că ar putea fi vorba de organizarea unui referendum constituţional care să se încheie cu alegerea preşedintelui de către întregul popor.

Dar pe cine ar putea avantaja nişte alegeri parlamentare anticipate în 2010? Având în vedere criza economică ce pune într-un real pericol solvabilitatea statului, pentru popor aceste anticipate ar însemna o adevărată catastrofă socială. La nivel de partide, însă, cât ar părea de straniu, ar avea de pierdut, în opinia experţilor, Partidul Comuniştilor. Argumentez: Comuniştii au pierdut anul acesta alegerile având în subordine Poliţia, Procuratura, marile afaceri şi 90% din mass-media. Până la sfârşitul acestei luni va fi instituit noul Guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană. Este cert că, în noua configuraţie politică, Partidul Comuniştilor va pierde orice control asupra puterii şi, treptat, asupra mass-media. Va scădea şi puterea financiară a comuniştilor, deoarece businessmanii nu vor mai fi somaţi să cotizeze la partid.

Întrebat ce îi determină totuşi pe comunişti să meargă spre alegeri anticipate, analistul politic moldovean Vlad Lupan a răspuns: "Probabil că PCRM calculează: e bine să rămână cu 48 de mandate în Parlament şi să blocheze legile constituţionale, inclusiv modificarea Constituţiei sau să meargă pe varianta alegerilor anticipate. Pentru moment toate semnele sunt că ei merg în favoarea unor alegeri anticipate. Nu putem, însă, exclude şi situaţia ca o parte dintre deputaţii comunişti să se gândească la mandatul propriu. (...) Dacă se întâmplă să avem alegeri anticipate, în situaţia în care Alianţa pentru Integrare Europeană preia controlul asupra mass-media publice şi reuşeşte să transmită mesajele sale către public, s-ar putea să vedem o diminuare serioasă de popularitate a Partidului Comuniştilor", consideră Lupan.

Comuniştii mizează pe faptul că criza economică ce se aprofundează în Republica Moldova va compromite noua guvernare. Coaliţia liberal-democrată a primit, însă, asigurări de sprijin din partea organismelor financiare internaţionale. Pe de altă parte, deputatul PD Aurel Băieşu ne-a confirmat intenţia noii guvernări de a efectua remanieri în sistemul Procuraturii, audiovizualului şi la Curtea de Conturi.

Anterior, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au declarat că funcţia de procuror general e râvnită de comunişti, pentru a ascunde în continuare adevărul despre protestele violente din aprilie 2009 soldate cu devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului sub privirile pasive ale poliţiştilor.

În cadrul şedinţei de joi, 10 septembrie, a Parlamentului, comuniştilor li s-a cerut să-şi delege o persoană pentru una dintre cele patru funcţii de vicepreşedinte al Legislativului. Cu o zi înainte, liderii comunişti au declarat că nu au nevoie de această funcţie, dar joi s-au arătat interesaţi de ea. Până la această oră, liderul Alianţei Moldova Noastră (componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană), Serafim Urechean, a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar deputaţii Iurie Ţap (din partea PLDM) şi Marcel Răducanu (din partea PD) au devenit vicepreşedinţi ai Parlamentului. Comuniştii au anunţat că îşi vor delega persoana pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte rămase vacante până la şedinţa de vineri a Legislativului. Deputatul comunist Vladimir Voronin a părăsit joi încruntat şi supărat şedinţa Parlamentului fără a face declaraţii pentru presă.

×
Subiecte în articol: externe