x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surprizele SwissLeaks: Nevestele, mai temute decât Fiscul! Bancherii ar putea fi acuzaţi de abuz de încredere

Surprizele SwissLeaks: Nevestele, mai temute decât Fiscul! Bancherii ar putea fi acuzaţi de abuz de încredere

de Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2015   •   17:55
 Surprizele SwissLeaks: Nevestele, mai temute decât Fiscul! Bancherii ar putea fi acuzaţi de abuz de încredere

Informaţiile scurse în stufosul dosar al filialei elveţiene a băncii HSBC scot la iveală faptul că soţiile erau deseori în mod voit excluse din relaţiile cu banca, scrie cotidianul elveţian Le Temps.
De unde şi concluzia că HSBC Private Bank era o bancă foarte convenabilă, în special pentru bărbaţi! Este ideea care a reieşit din munca de studiere filă cu filă a documentelor provenite de la bancă, depusă de peste 100 de jurnalişti din mai multe ţări, sub “umbrela” Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ).

Fişierele confidenţiale “dezvăluie importanţa moravurilor în domeniul bancar şi arată până la ce punct erau implicaţi funcţionarii bancari în viaţa sentimentală a clienţilor lor”, scrie cotidianul Le Temps.

“Mai temute decât Fiscul, soţiile sunt prezente în toate conversaţiile cu bancherii de la HSBC. Scopul? Să se evite cu orice preţ ca ele să pună mâna pe o parte din avere, în caz de divorţ”.

HSBC ştia că unele conturi, deseori averi întregi, erau ascunse, de fapt, de ochii soţiilor clienţilor săi. Banca “acoperea înşelăciunea”. “Chiar mai mult decât un partener în afaceri, banchierul este un confident, care află până şi despre marile iubiri la prima vedere”, notează jurnaliştii de la Le Temps.
Numeroase poveşti din culise scot la lumină un sistem instituit de bărbaţi, pentru bărbaţi. Cum ar fi notiţele unui gestionar de conturi, care, urmare a unei cine cu un milionar francez aflat în prag de divorţ, nota faptul că “acesta şi-a deschis un cont comun în urmă cu câţiva ani. Iar acum ar vrea să-şi protejeze pielea”.

Problemele
Pus să explice cum funcţionau aceste practici, un fost angajat al băncii afirmă:”Oamenii fac ceea ce vor; nu era treaba noastră să le dăm lecţii. De multe ori ne cereau în mod expres să nu le spunem nimic soţiilor lor!”. Numai că lucrurile nu sunt aşa de simple precum ar părea. Anne Reister, avocată din Geneva, contactată de Le Temps, este de părere că, dacă se va dovedi că banca a acceptat ideea de a le priva pe soţii de partea lor din drepturi, ca urmare a unui divorţ, fără să discute cu ele, “banchierul ar putea fi acuzat de abuz de încredere”.

HSBC nu este imună la eventuale acţiuni în justiţie în SUA pentru evaziunea fiscală masivă dezvăluită de SwissLeaks, a declarat procurorul american Loretta Lynch, desemnată ca viitor secretar american al Justiţiei, relatează Le Monde. În decembrie 2012, banca a fost de acord să plătească 1,9 miliarde de dolari SUA pentru a pune capăt unor acţiuni în justiţie pentru spălare de bani din trafic de droguri. Dar acest aranjament nu furnizează nicio protecţie faţă de acţiuni ulterioare bazate pe alte fapte, a declarat Lynch într-un document adresat senatorilor, în care evocă “recentele articole de presă” referitoare la HSBC. Dintre cei 106.000 de clienţi identificaţi de SwissLeaks, circa 4.200 sunt americani şi ar fi plasat 13,2 miliarde de euro în Elveţia între noiembrie 2006 şi martie 2007.

×