x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Suspendarea Parlamentului britanic, considerată ilegală de Tribunalul Suprem

UPDATE Suspendarea Parlamentului britanic, considerată ilegală de Tribunalul Suprem

24 Sep 2019   •   14:46
UPDATE Suspendarea Parlamentului britanic, considerată ilegală de Tribunalul Suprem

Tribunalul Suprem din Regatul Unit a hotărât, în unanimitate, că suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni este ilegală. Decizia de întrerupere a activității legislativului britanic a fost luată de premierul conservator, Boris Johnson. ''Aceasta nu a fost o suspendare normală. Ea a împiedicat parlamentul să îşi îndeplinească rolul său normal'', a declarat preşedintele tribunalului, Brenda Hale.

Cei 11 judecători ai instanţei judiciare supreme din această ţară aveau de examinat două recursuri diferite: cea a Curţii de Apel din Scoţia, care a considerat ilegală măsura adoptată de şeful guvernului de la Londra, şi cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competenţa politicului.

La puţin timp după acest anunţ, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Boris Johnson să demisioneze. Acesta a solicitat și convocarea imediată a parlamentului de la Londra.

Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu referitor la 'chestiunile constituţionale interne ale Regatului Unit.

Preşedintele Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), John Bercow, i-a chemat pe deputaţii britanici să-şi reia activitatea miercuri, la ora locală 11:30 (10:30 GMT). Acesta a salutat  decizia Tribunalului Suprem. 

AGERPRES

×