x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de persoane cer demisia ministrului de Interne la Sofia. Poliţia intervine pentru dispersarea lor

Sute de persoane cer demisia ministrului de Interne la Sofia. Poliţia intervine pentru dispersarea lor

de Marina Constantinoiu    |    02 Oct 2011   •   12:20

Sute de persoane s-au adunat la Sofia in fata sediului Ministerului de Interne, cerand demisia ministrului Tvetan Tvetanov, pe fondul violentelor interetnice din ultima saptamana, informeaza site-ul Novinite.com.

Sursa citata adauga ca politia a intervenit pentru dispersarea manifestantilor adunati in fata sediului ministerului.

Manifestantii scandeaza sloganuri precum "demisia" sau "Tvetan pleaca!", in ceea ce pare a fi un miting spontan. Un alt protest este programat la Sofia in cursul dupa-amiezii. Mitingul ar fi fost organizat, potrivit primelor informa]ii, la apelul controversatei formatiuni Ordine, Lege si Justitie (RZS). Liderii acestui partid sunt prezenti la manifestatie si cer suspendarea temporara a sedintelor Parlamentului si demiterea ministrului de Interne. Protestatarii il acuza pe Tvetanov ca este principala cauza a violentelor din Bulgaria.

Uciderea la 24 septembrie a tanarului bulgar Anghel Petrov, care ar fi fost accidentat in mod deliberat de un microbuz condus de una dintre rudele liderului interlop Kiril Raskov, a generat proteste masive ale bulgarilor din satul Katunita, care s-au extins rapid in toata tara. Politia a arestat in total aproximativ 300 de persoane.

Aproape 2.000 de militanti nationalisti au manifestat sambata la Sofia, cerand masuri de urgenta impotriva "criminalitatii rome", pe fondul intensificarii tensiunilor etnice dupa incidentele grave din Katunita, soldate cu un mort.

Presedintele Parvanov a lansat un apel catre clasa politica si presa sa "puna capat limbajului de ura extremista". Seful statului a anuntat ca un program de integrare a romilor, finantat cu circa 70 de milioane de euro de Uniunea Europeana si 40 de milioane de euro de Guvern, va fi propus pana in noiembrie. El a mai declarat ca "persoanele care duc o viata luxoasa, nu platesc impozite si nu pot dovedi originea veniturilor lor" vor face obiectul anchetelor.



×