x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Svastica, noţiunea de comunism, simbolul secera şi ciocanul – interzise

Svastica, noţiunea de comunism, simbolul secera şi ciocanul – interzise

de Vitalie Calugareanu    |    01 Iun 2010   •   00:00



Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a propus interzirecerea prin lege a noţiunii de comunism şi comunist în titulatura partidelor politice şi a instituţiilor publice şi private, inclusiv interzicerea simbolurilor totalitare naziste şi comuniste (svastica, precum şi secera şi ciocanul).

Membrii comisiei au mai propus scrierea unui "Manual de istorie a comunismului" care ar urma să fie introdus în sistemul de studii preuniversitare. De asemenea, Comisia a recomandat deschiderea, în fiecare localitate din Republica Moldova, a unui muzeu în care să fie afişate listele victimelor regimului totalitar comunist. Comisia pentru aprecierea regimului comunist totalitar i-a înmânat luni, preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, un raport de aproximativ 1.000 de pagini care descrie masacrul comis de regimul comunist sovietic asupra băştinaşilor. Ghimpu a spus că după ce va studia raportul îl va prezenta în faţa Parlamentului, care va trebui să ia o decizie politică.

În ultimele zile, la Chişinău, se discută intens, la nivel politic, despre impactul electoral al eventualei interziceri a simbolurilor comuniste. Unele forţe politice consideră că o astfel de decizie ar putea avea efect invers - Partidul Comuniştilor ar fi perceput ca o victimă a guvernării şi ar plusa electoral.

Pe de altă parte, Comisia a descoperit că în perioada sovietică s-au comis crime grave care nu mai pot rămâne necondamnate. Din luna ianuarie până în prezent, membrii comisiei, majoritatea istorici, au lucrat în arhivele Ministerului de Interne şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău. Concluziile preliminare la care au ajuns membrii Comisiei sunt cutremurătoare: troika comunistă instituită de Moscova, formată din ministrul de interne, procurorul general şi primul secretar al Partidului Comunist decidea împuşcarea zilnică a peste 300 de oameni din Moldova. În perioada august 1937-noiembrie 1938 troika a decis împuşcarea a 2.424 de persoane şi trimiterea în lagărele de concentrare a 326 de oameni.

Potrivit secretarului Comisiei pentru aprecierea regimului comunist totalitar, Mihai Taşcă, pe data de 15 aprilie 1938 au fost puse pe rol de către această troikă 102 dosare şi toţi cei vizaţi au fost împuşcaţi". (....) Pe data de 22 aprilie 1938 (ziua de naştere a liderului revoluţiei bolşevice Vladimir Lenin - n.n.) - 230 de persoane au ajuns în mâinile acestei troici şi toţi au fost împuşcaţi. La şedinţa din 3 octombrie 1937 pe masa troicii au ajuns alte 18 dosare - toţi cei vizaţi fiind împuşcaţi. La şedinţa din 26 octombrie 1937 au fost 65 de dosare... - toate persoanele au fost împuşcate. La şedinţa din 28 octombrie 1937 au fost 18 dosare şi toţi au fost împuşcaţi. La şedinţa din 2 noiembrie 1937 - 19 dosare şi toţi au fost împuşcaţi, la şedinţa din 14 noiembrie 1937 - 65 de dosare, la şedinţa din 20 noiembrie 1937 - 85 de dosare, la şedinţa din 23 noiembrie 1937 - 81 de dosare şi toţi au fost împuşcaţi".

"Până nu ne vom decide să spunem adevărul pe faţă - vom oscila întotdeauna între Est şi Vest, între minciună şi adevăr şi nu vom şti cine suntem", susţine deputatul PL din Legislativul de la Chişinău, Corina Fusu. La rândul său, deputatul PLDM, Mihai Şleahtiţchi, a spus că "demult era timpul ca în Republica Moldova să fie elaborat un astfel de raport. Acest lucru a fost făcut în majoritatea absolută a ţărilor care s-au eliberat de sub regimurile comuniste. Inclusiv Rusia s-a pronunţat asupra acestui acest subiect. În Rusia nu a mai fost posibilă revenirea la putere a comuniştilor în frunte cu Ziuganov".

La rândul său, deputatul PD Oazu Nantoi a subliniat că "atâta timp cât acest raport nu va fi larg mediatizat, atâta timp cât cetăţenilor Republicii Moldova nu le va fi ruşine să se declare comunişti, acest raport va rămâne un simplu produs academic". "Problema este în noi! Eu nu înţeleg ce fel de Partid Comunist când, în cea mai săracă ţară din Europa, feciorul preşedintelui comunist este, oficial, miliardar şi cheltuie zilnic 20 mii de dolari. Acesta-i comunism moldovenesc!", a afirmat Nantoi. "Am văzut cum copiilor, la monumentul lui Lenin, li se leagă cravata roşie la gât... Eu mă întreb unde sunt părinţii acestor copii, care admit asemenea viol asupra mentalităţii propriilor copii? Suntem datori picătură cu picătură să stoarcem sclavul din noi", a conchis deputatul Nantoi.

×
Subiecte în articol: externe