x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tabloidul cu 8 milioane de cititori nu-i mai susţine pe laburişti

Tabloidul cu 8 milioane de cititori nu-i mai susţine pe laburişti

de Irina Cristea    |    30 Sep 2009   •   00:00

După ce cotidianul britanic The Sun a anunţat că nu mai susţine Partidul Laburist, pentru prima oară din 1997, premierul Gordon Brown a lăsat să se înţeleagă că n-a primit vreo mare lovitură.

Cu toate că tabloidul britanic Sun are puterea de a influenţa măcar o parte din cei aproape 8 milioane de cititori zilnici (potrivit statisticilor de anul trecut), Brown a afirmat că "poporul este cel care decide (rezultatul) alegerilor", relatează BBC.

Miercuri, pe prima pagină a celui mai citit ziar din Regatul Unit a apărut, ca o declaraţie de război, textul: "După ce s-a aflat 12 ani la putere, acest Guvern şi-a pierdut direcţia. Acum a pierdut şi susţinerea ziarului The Sun".

Anunţul publicaţiei a fost făcut la câteva ore după ce Gordon Brown a reiterat într-un discurs rostit la conferinţa partidului că laburiştii nu şi-au încheiat încă misiunea.

Conducerea ziarului dezbătea de ceva vreme posibilitatea de a-şi retrage sprijinul acordat laburiştilor. Unul dintre editorii tabloidului a declarat, pentru BBC, că proprietarul trustului care-i editează, magnatul Rupert Murdoch, a fost, la rândul său, implicat în luarea acestei decizii dar că cei care au determinat cu adevărat schimbarea au fost chiar cititorii. Şeful departamentului politic, George Pascoe-Watson, a declarat că laburiştilor li s-a oferit "o ultimă şansă" în 2005, dar acum consideră că a venit vremea pentru un nou Guvern. "Premierul nu a reuşit să ne convingă să este potrivit pentru ţară", a spus el.

Unul dintre liderii conservatori, Eric Pickles, a afirmat că sprijinul oferit de cotidianul The Sun este o veste bună. "Dar cred că este important ca partidul să înţeleagă că avem acum o şansă să-i convingem nu numai pe jurnaliştii de la The Sun, dar şi pe cititorii cotidianului că Partidului Conservator îi poate fi încredinţată guvernarea", a mai spus el.

The Sun i-a susţinut pe laburişti în 1970, dar câştigătorii alegerilor au fost conservatorii. De atunci, partidul care a avut parte de sprijinul tabloidului a câştigat de fiecare dată alegerile.

×
Subiecte în articol: externe