x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taifunul Bopha a ucis cel puţin 238 de oameni în Filipine (VIDEO)

Taifunul Bopha a ucis cel puţin 238 de oameni în Filipine (VIDEO)

05 Dec 2012   •   10:28
Taifunul Bopha a ucis cel puţin 238 de oameni în Filipine (VIDEO)

Taifunul Bopha, cel mai puternic al anului în Filipine, a făcut cel puţin 238 de morţi şi numeroşi dispăruţi în sudul extrem al ţării lovit în noaptea dintre marţi spre miercuri de rafale de vânt violente şi udat de furtuni de ploaie, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei.

O alunecare de teren s-a soldat cu 49 de morţi la New Bataan, un oraş mai greu accesibil de pe Insula Mindanao, iar 51 de persoane au murit în diverse localităţi din estul insulei, a anunţat locotenent-colonelul Lyndon Paniza, comandant militar al regiunii sudice.

Alte douăsprezece persoane şi-au pierdut viaţa în alte provincii meridionale, dar şi trei locuitori din Insulele Visayas, au precizat pentru France Presse responsabili regionali din domeniul siguranţei civile.

'Avem nevoie urgentă în acest zone de huse mortuare, de medicamente, de haine uscate şi, mai presus de orice, de corturi, pentru că supravieţuitorii trăiesc sub cerul liber de când taifunul le-a distrus locuinţele sau acoperişurile', a declarat pentru agenţia franceză de presă ministrul pentru afaceri sociale Corazon Soliman.

'Cadavrele sunt împrăştiate pe pământ la New Bataan şi există riscul apariţiei unor maladii'. Un bilanţ precedent vorbea despre 82 de morţi 21 de dispăruţi, însă autorităţile au avertizat că costul uman al intemperiilor ar urma să se agraveze pe măsură ce echipele de intervenţie reuşesc să acceseze regiunile izolate din sudul arhipelagului filipinez.

Bopha a atins ţărmul marţi în zori prin estul Mindanao, însoţit de rafale de vânt de 210 de kilometri pe oră şi de ploi puternice, smulgând arbori şi distrugând gospodării, umflând cursul apei şi provocând alunecări de teren. Taifunul, care a mai scăzut în intensitate în timpul nopţii, îşi continua traiectoria în direcţia Mării Chinei Meridionale, dar urma să provoace în continuare precipitaţii puternice asupra Insulei Palawan.

×
Subiecte în articol: taifunul Bopha filipine