x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taifunul Phanfone din Filipine: bilanţul deceselor a urcat la 41

Taifunul Phanfone din Filipine: bilanţul deceselor a urcat la 41

29 Dec 2019   •   12:05
Taifunul Phanfone din Filipine: bilanţul deceselor a urcat la 41
Sursa foto: observator.tv

Taifunul Phanfone, care s-a abătut în ziua de Crăciun asupra statului Filipine, a făcut 41 de morţi, au anunţat duminică autorităţile locale, în contextul în care zeci de mii de localnici au fost evacuaţi în adăposturi de urgenţă, informează AFP.

Taifunul a părăsit teritoriul filipinez sâmbătă, după ce a devastat mai multe insule din Visayas (una dintre cele trei unităţi administrative ale ţării), situate în centrul arhipelagului şi considerate destinaţii turistice extrem de apreciate.

Guvernul continuă operaţiunile de evaluare a pagubelor, care urmează o curbă ascendentă.

Numărul persoanelor decedate a urcat la 41, după ce precedentul bilanţ, publicat vineri, conţinea 28 de morţi. Autorităţile continuă operaţiunile de căutare a altor 12 persoane date dispărute.

Printre victime se află trei membri ai echipajului unei ambarcaţiuni care s-a scufundat din cauza vânturilor puternice, un poliţist electrocutat după prăbuşirea unui stâlp de electricitate şi un bărbat strivit de un copac.

Cel mai recent bilanţ publicat de Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor vorbeşte despre peste 1,6 milioane de persoane afectate de acest ciclon tropical, care a avariat peste 260.000 de case şi a obligat aproape 100.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele pentru a se adăposti în centre special amenajate.

În acest arhipelag în care catolicii reprezintă peste 80% din populaţie, cei mai mulţi dintre localnicii evacuaţi au sărbătorit Crăciunul în centre de evacuare, unde, din cauza amplorii distrugerilor, vor putea să rămână până la Anul Nou.

Guvernul estimează că această puternică furtună tropicală a provocat pagube de 21 de milioane de dolari în sectorul agriculturii şi la nivelul infrastructurilor.

În anumite zone afectate de taifun, care a fost însoţit de rafale cu viteze de 200 de kilometri pe oră, liniile de electricitate şi reţelele de internet sunt în continuare întrerupte.

În medie, aproximativ 20 de taifunuri şi furtuni tropicale se abat în fiecare an asupra statului Filipine, unde provoacă sute de decese. La jumătatea lunii decembrie, o violentă furtună tropicală a făcut 13 morţi în nordul ţării.

Devastând culturile agricole şi locuinţele oamenilor, aceste calamităţi naturale contribuie la întreţinerea unei stări de sărăcie endemică.

Phanfone, denumit în Filipine "Ursula", a fost cel de-al 21-lea ciclon care a lovit arhipelagul filipinez în 2019. El a urmat aceeaşi traiectorie ca super-taifunul Haiyan, cel mai devastator înregistrat vreodată în această ţară, care a făcut peste 7.300 de morţi şi dispăruţi în 2013, devastând în special oraşul Tacloban.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: taifunul phanfone filipine