x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taifunul Soulik a ajuns în Taiwan: Mii de oameni au fost evacuaţi, zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute (VIDEO)

Taifunul Soulik a ajuns în Taiwan: Mii de oameni au fost evacuaţi, zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute (VIDEO)

13 Iul 2013   •   09:43
Taifunul Soulik a ajuns în Taiwan: Mii de oameni au fost evacuaţi, zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute (VIDEO)
UPDATE 11:13 - Taifunul Soulik a lovit sâmbătă dimineaţă coasta de nord-est a Taiwanului, provocând valuri de 6-10 metri în partea sudică a Mării Chinei de Est şi în zona nordică a Strâmtorii Taiwan.

Este de aşteptat să fie afectate şi provinciile Fujian şi Zhejiang, situate în estul şi sud-estul părţii continentale a Chinei.
-----------------------------------------

Taifunul Soulik a ajuns deasupra uscatului în Taiwan, aducând cu sine rafale puternice de vânt şi ploi torenţiale. Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor din zonele predispuse alunecărilor de teren în timp ce armata a fost trimită în zonele cu risc ridicat. Şcolile şi birourile din Taipei şi alte câteva oraşe au fost închise vineri după-amiază în aşteptarea furtunii tropicale, relatează BBC News, potrivit Mediafax. Soulik ajunge deasupra provinciilor Fujian şi Zhejiang din estul Chinei continentale în cursul zilei de sâmbătă.

Autorităţile locale au solicitat implementarea protocoalelor pentru situaţii de urgenţă. Agenţia de presă chineză Xinhua a transmis că 200 de persoane au murit sau sunt date dispărute în urma ploilor torenţiale care s-au produs în multe regiuni alte ţării.

Soulik, un taifun de forţă medie, avea rafale de vânt de până la 173 de kilometri pe oră sâmbătă dimineaţă. Acesta a atins uscatul în jurul orei locale 03:00, sâmbătă (22:00, vineri, ora României), a raportat biroul central de meteorologie din Taiwan.

Vântul puternic şi ploaia torenţială au provocat întreruperi ale alimentării cu electricitate şi golirea rafturilor de alimente şi provizii în supermarketuri, iar unele zboruri spre Taiwan au fost anulate. Măsuri de precauţie au fost luate închizând drumuri şi poduri din zonele predispuse, au declarat oficialii. Cetăţenii evacuaţi au fost adăpostiţi în clădiri guvernamentale locale.

Peste 2.000 de turişti au fost evacuaţi anterior din insula Green a Taiwanului, în apropiere de oraşul Taitung, ca măsură de precauţie. Taifunurile sunt des întâlnite în timpul verii în unele regiuni ale Asiei de est, unde aerul cald şi umed şi condiţiile de presiune atmosferică redusă permit formarea ciclonilor tropicali.

În 2009, Taiwan a fost lovit de taifunul Morakot, care a provocat sute de morţi din cauza inundaţiilor şi a alunecărilor de teren.



×
Subiecte în articol: Taifunul Soulik taiwan ravagii inundatii