x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taj Mahal s-ar putea prăbuşi în cinci ani

Taj Mahal s-ar putea prăbuşi în cinci ani

05 Oct 2011   •   07:42
Taj Mahal s-ar putea prăbuşi în cinci ani

Cunoscutul monument Taj Mahal s-ar putea prabusi in decurs de cinci ani daca nu se adopta masuri urgente pentru consolidarea fundatiilor, au afirmat specialisti in domeniu, citati de Daily Mail.

Monumentul din marmura, ce dateaza de 358 de ani, este cea mai cunoscuta atractie turistica din India, orasul Agra primind anual patru milioane de vizitatori.

Anul trecut au aparut crapaturi in unele parti ale mormantului, iar cele patru minarete care inconjoara monumentul prezinta semne de inclinare.

Istorici, ecologisti si politicieni au atras atentia ca monumentul s-ar putea prabusi. Conducatorul unui grup de campanie pentru conservarea monumentului, Ramshankar Katheria, deputat de Agra, a semnalat ca, daca nu se iau masurile corespunzatoare, Taj Mahal se va prabusi in doi-cinci ani. Ramshankar Katheria a indicat ca sunt necesare aproximativ 71 de milioane de lire pentru construirea unui baraj pe rau.

"Minunea arhitecturala a lumii isi pierde stralucirea si, daca aceasta persista, minaretele se pot prabusi deoarece fundatia de lemn putrezeste din cauza lipsei de apa. Nimeni nu a fost autorizat sa aiba acces la fundatii in ultimele trei decenii. Daca totul este in regula, ce au de ascuns?", a intrebat deputatul.

"Taj se afla situat pe malul raului Yamuna care acum a secat", a afirmat, la randul sau, profesorul Ram Nath, istoric, unul dintre cei mai mari specialisti din lume in monumentul Taj Mahal.

"Aceasta nu a fost anticipat niciodata de constructorii monumentului. Raul este un element component al design-ului arhitectural si daca raul seaca, Taj nu poate supravietui", a explicat profesorul Ram Nath.

Potrivit ecologistilor, o campanie de plantare de copaci si o conducta de apa ar putea ameliora situatia complexului arhitectural. Scaderea nivelului apei afecteaza de asemenea capitala Indiei New Delhi. Guvernul indian a creat deja un departament pentru conservarea monumentului arhitectural Taj Mahal.

Taj Mahal-ul, care a devenit monument al dragostei trainice, a fost construit de imparatul mogul Shah Jahan in amintirea frumoasei sale sotii Mumtaz Mahal, care a murit la nastere.

Imaginea romantica a monumentului a atras staruri de cinema din toata lumea si membri ai familiilor regale, intre care Printesa Diana, care s-a fotografiat in fata monumentului dupa despartirea de Printul Charles.

×