x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tarile baltice - Lituanienii isi primesc economiile inapoi

Tarile baltice - Lituanienii isi primesc economiile inapoi

02 Feb 2007   •   00:00

Incepand de la 1 februarie, peste jumatate de milion de lituanieni se asteapta la un gest reparatoriu pentru economiile de-o viata pierdute atunci cand tara lor si-a recastigat independenta fata de Uniunea Sovietica, informeaza editia online BBC Romania.

Au trecut zece ani de cand Guvernul de la Vilnius a promis ca ii va compensa pe cei care au avut depuneri la echivalentul sovietic al CEC-ului.

DUPA CADEREA URSS. In 1991 cand s-a prabusit URSS, cel putin un milion de lituanieni care isi incredintasera banii pusi deoparte Casei Sovietice de Economii au descoperit ca nu-i mai au. Depunerile erau pastrate in Rusia, iar Lituania, o data independenta, devenise o tara straina. Drept pentru care depunatorii lituanieni nu au mai avut acces la conturile lor.

Nu a fost deloc o pierdere usoara pentru multi, in special in cursul crizei economice din anii ’90, cand Lituania se transforma intr-o economie de piata, cu moneda proprie.

In 1997, guvernul a promis ca ii va compensa pe oameni pentru rublele pierdute. Potrivit BBC Romania, in ultimii zece ani, aproximativ jumatate din cei afectati au beneficiat de astfel de plati.

COMPENSATII LIMITATE. Intentia initiala fusese de a se achita totul pana la sfarsitul lui 2008, dar, in urma vanzarii de catre guvern in decembrie 2006 a cotei sale de actiuni la singura rafinarie de petrol a Lituaniei, s-a anuntat ca exista suficiente fonduri pentru platile cuvenite intregii jumatati de milion de persoane care inca isi mai asteapta banii. Compensatiile nu acopera neaparat depunerile in intregul lor. Ele sunt limitate la o suma ce depaseste cu putin 2.000 de dolari de persoana.

Dar dupa mai bine de 15 ani in care isi luasera gandul de la economilie facute candva, multi spun ca vor trata compensatia primita drept un cadou neasteptat si vor folosi banii sa mearga in vacanta sau pentru un pic de rasfat personal.

O astfel de lege este deja aplicata in Republica Moldova, unde depunatorii sunt compensati, prioritate avand cei mai in varsta.

×
Subiecte în articol: externe