x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teamă la Roma: "Aici mă strigă "român scârbos"!"

Teamă la Roma: "Aici mă strigă "român scârbos"!"

de Carmen Plesa    |    17 Feb 2009   •   00:00

Românii care locuiesc la Roma, în zona în care sâmbătă o italiancă de 14 ani a fost violată, după cum susţine presa de Peninsulă de doi români, se tem pentru viaţa lor, în urma reacţiilor violente ale unor italieni.



"Cel de duminică e doar ultimul episod”, spune Alexandru Ionuţ, referindu-se la cei patru compatrioţi care au fost bătuţi, într-un bar, de italieni. "După Tor di Quinto (nr. cazul Mailat), Roma a devenit rasistă. Noi, românii, suntem agresaţi, insultaţi. Nici nu mai ţin minte de câte ori m-am auzit strigat <>. A devenit imposibil de trăit aici. Mi-e teamă. Ceea ce li s-a întâmplat acelor băieţi, putea să mi se întâmple mie. Vreau să plec, să mă întorc în România. Măcar o să fiu la mine acasă”, a mai spus tânărul.

Se citeşte teroarea în ochii românilor din zona Porta Furba, spun jurnaliştii de la La Reppublica; ar fi putut să fie ei victimele din timpul raidului de duminică seara. Şi e furie printre români, pentru că trebuie să plătească ei pentru infracţiunile altora, pentru fapte pe care ei nu le-au comis şi ne le vor comite niciodată. Şi e greutatea de a trebui să poarte pe umeri, ca şi în paşaport, reclama negativă făcută de compatrioţii infractori. "Sunt la Roma de 7 ani, consider că este oraşul meu. Dar de când România a intrat în EU, lucrurile s-au înrăutăţit. Şi nu ajută la nimic să le explici celor care te insultă că nu toţi românii sunt infractori. Oamenii nu vor să înţeleagă. Şi nu e drept. Sunt atâţia români care muncesc cinstit”, a declarat Laurenţiu Clenci.

Violatori şi "raiduri” răzbunătoare
Potrivit probelor ADN prelevate şi a portretelor robot făcute de victimă, cei doi bărbaţi care au violat o italiancă de 14 ani, sâmbătă noapte, în parcul Cafarella din zona Porta Furba, sunt români. Rai News 24 relatează că prinderea celor doi, care sunt clienţi cunoscuţi ai poliţiei, e "o chestiune de ore”.

Aproximativ 20 de italieni mascaţi au bătut duminică seara patru români, într-un bar din aceeaşi zonă, într-un rai de "pedepsire” a românilor.

"Comando” împotriva românilor şi la Ala dei Sardi, localitate din Sardinia. Opt italieni au intrat sâmbătă noapte într-un apartament în care locuiau trei români, au ameninţat-o pe femeie cu un cuţit, l-au bătut pe unul dintre bărbaţi şi au devastat casa. În aceeaşi noapte, focuri de arme au fost trase spre casa altui român din localitate. Cei care au anunţat poliţia au fost însă vecinii italieni, pentu că românilor le-a fost teamă. Potrivit Unione Sarda, în localitate stau mai mulţi români, majoritatea angajaţi la carierele de granit din zonă.

Dar presa italiană nu anunţă doar raiduri împotriva românilor, ci şi o ştire despre un nou viol. O italiancă oarbă, de 83 de ani, din localitatea Albuzzano (Pavia), a fost agresată sexual de un zidar român care era beat, potrivit TGCOM.

Scrisoare pentru Berlusconi, de la Corina Creţu şi Daciana Sârbu
Corina Creţu şi Daciana Sârbu, membre ale Parlamentului European, protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Silvio Berlusconi şi ministrului de Interne Roberto Maroni, faţă de noul val de acuzaţii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa românilor care trăiesc în Italia.

"Se vorbeşte (...) foarte des, în ultima vreme, despre hoţii şi violatorii români. Se vorbeşte cu atâta insistenţă, încât restul Europei ar putea crede că român este un fel de sinonim italienesc al termenului <>. Presa dvs relatează despre cazuri îngrijorătoare apăsând puternic pe cuvântul "român”; jurnaliştii îşi fac datoria de a informa, chiar dacă, prezentând cazul unui român, trec sub tăcere celelalte zece sau o sută de cazuri similare, în care sunt implicaţi cetăţeni italieni sau de oricare altă naţionalitate. Ceea ce ne sperie cu adevărat este însă insistenţa cu care voci ale scenei dvs politice continuă să prezinte România ca pe un izvor al infracţiunii, iar pe români – ca pe un popor alcătuit exclusiv din răufăcători şi criminali.

(...) Nu e drept sa puneti acum semnul egal între <> şi <>. Vă rugăm să vă convingeţi colegii din administraţia italiană să renunte la aceste derapaje de la normele democratice si de la conduita europeana. Dacă e ceva de pedepsit, să pedepsim infracţiunea, nu naţionalitatea. Singura armă pe care trebuie să o folosim împotriva infracţiunii este legea. Hoţii, violatorii şi infractorii nu sunt români: sunt răufăcători şi ei trebuie să plătească scump răul făcut”

×
Subiecte în articol: diaspora romani roman