x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni in Europa - Un scut, doua tabere

Tensiuni in Europa - Un scut, doua tabere

de George Daniel Ripa    |    20 Feb 2007   •   00:00

Germania a anuntat ca "intelege" temerile Rusiei fata de amplasarea scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, insa declaratiile Berlinului intra in opozitie cu interesele statelor vizate.

"SUA ar fi trebuit sa informeze Rusia despre instalarea scutului antiracheta din Cehia si Polonia", a declarat Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe. "Deoarece locatiile selectate pentru amplasare se afla in apropierea Rusiei, proiectul ar fi trebuit dezbatut cu Rusia inainte", a mai spus Steinmeier, intr-un interviu acordat presei germane. Seful diplomatiei germane este unul dintre liderii marcanti ai Partidului Social-Democrat (SPD), din care face parte si fostul cancelar german Gerhard Schroder, un apropiat al presedintelui rus, Vladimir Putin.

Steinmeier nu este insa singurul politician german care sustine pozitia Rusiei in problema scutului antiracheta pe care Washingtonul intentioneaza sa il construiasca in centrul Europei, ca raspuns la amenintarile din Orientul Mijlociu. Franz Josef Jung, ministrul german al Apararii si membru al Partidului Crestin Democrat, a reluat declaratiile lui Steinmeier. "Date fiind interesele noastre comune de securitate, ar trebui sa ne asiguram ca si in viitor, relatiile dintre NATO si Rusia vor evolua pe baza de parteneriat", a declarat Jung. Pozitia sa este cu atat mai surprinzatoare, cu cat formatiunea din care face parte impartaseste o viziune antirusa.

UE DIVIZATA. Pozitia Germaniei contravine totusi declaratiilor facute pana acum de chiar statele vizate pentru construirea scutului antiracheta, Republica Ceha si Polonia, care au aratat ca sunt interesate de propunerea Statelor Unite. "Tinand cont de securitatea nu doar a tarilor noastre, ci si a Europei, guvernele Poloniei si Cehiei trateaza cu seriozitate oferta", au aratat premierul ceh Mirek Topolanek si omologul sau polonez Jaroslaw Kaczynski, in cotidianul polonez Rzeczpospolita. "Acceptarea sistemului de aparare antiracheta va servi drept forma pasiva de protectie impotriva atacurilor (...) pentru toti membrii comunitatii transatlantice", au aratat cei doi lideri.

La randul sau, ambasadorul ceh la NATO a declarat ca baza antiracheta americana nu ar trebui instalata in Europa fara o discutie in prealabil in cadrul Aliantei Nord-Atlantice si fara a fi integrata in sistemul de comanda Aliat.

×
Subiecte în articol: externe