x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Marea Azov: Berlinul propune o mediere franco-germană

Tensiuni în Marea Azov: Berlinul propune o mediere franco-germană

26 Noi 2018   •   18:38
Tensiuni în Marea Azov: Berlinul propune o mediere franco-germană

Germania şi Franţa ar putea juca rolul de mediatori între Ucraina şi Rusia pentru a evita ca tensiunile dintre cele două ţări să degenereze într-o 'criză gravă', a declarat luni, la Madrid, ministrul german de externe Heiko Maas, citat de AFP. 

Cu ocazia unei reuniuni planificate cu mult înainte pentru luni la Berlin cu participarea reprezentanţilor Rusiei şi Ucrainei, Heiko Maas a afirmat că Franţa şi Germania - două state membre ale UE care mediază conflictul din Donbas (estul Ucrainei) - ar putea să 'depună eforturi împreună şi, dacă este necesar, în calitate de mediatori, pentru a evita ca acest conflict să ducă la o criză gravă'. 

Directorii politici ai afacerilor externe din cele patru ţări urmau să se întâlnească în cursul zilei în capitala germană, o 'primă ocazie de a aduce împreună părţile aflate în conflict', a explicat Maas. 

Potrivit acestuia, tensiunile din jurul Crimeii şi în estul Ucrainei 'reprezintă un pericol pentru securitatea Europei şi amândouă (ţările) ne vom angaja să ajungem în cele din urmă la o soluţie politică pe care ar fi trebuit să o găsim de mult timp'. 

Germania ceruse anterior Moscovei returnarea navelor şi punerea în libertate a marinarilor capturaţi duminică de către marina rusă în Marea Azov, situată între Ucraina şi Crimeea anexată în 2014 de către Rusia, şi a calificat drept 'inacceptabilă' blocarea acestei căi maritime. 

Franţa a cerut de asemenea eliberarea marinarilor şi restituirea navelor. 'Nimic nu pare să justifice această folosire a forţei de către Rusia', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: tensiuni marea azov ucraina Rusia Heiko Maas