x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroare la Istanbul

Teroare la Istanbul

de Sînziana Stancu    |    29 Iul 2008   •   00:00
Teroare la Istanbul

ATENTATE  ●  Doua bombe au semanat iarasi moarte in Turcia
Un dublu atentat intr-un cartier de la periferia Istanbulului, soldat cu morti si raniti, survine pe fondul unor tensiuni crescinde in Turcia, unde justitia delibereaza asupra interzicerii partidului islamo-conservator aflat la putere, acuzat de activitati antilaice.



ATENTATE  ●  Două bombe au semănat iarăşi moarte în Turcia
Un dublu atentat într-un cartier de la periferia Istanbulului, soldat cu morţi şi răniţi, survine pe fondul unor tensiuni crescînde în Turcia, unde justiţia deliberează asupra interzicerii partidului islamo-conservator aflat la putere, acuzat de activităţi antilaice.

Atentatele s-au produs duminică seară pe un bulevard din cartierul periferic Gungoren, situat pe malul european al metropolei turce. Ambele bombe au fost ascunse în pubele şi au explodat succesiv la un interval de aproximativ 12 minute. Prima explozie nu s-a soldat cu nici un mort, numai cu răniţi, însă cea de-a doua a fost mult mai puternică decît prima, 17 persoane, între care şi cinci copii, pierzîndu-şi viaţa, a informat poliţia turcă, citată de AFP. O fetiţă de 12 ani a murit din cauza cioburilor unui geam de magazin, spart de explozie, care i-au intrat direct în inimă. Sînt peste 150 de răniţi, între care şase sînt în stare gravă, cu  puţine şanse de supravieţuire.

ŞOC ŞI GROAZĂ. Exploziile au provocat panică şi groază, Turcia fiind zguduită în ultimii zece ani de cam tot atîtea acte teroriste ucigaşe. Guvernatorul celei mai mari metropole a ţării, Muammer Guler, afirmă că principalii suspecţi sînt rebelii kurzi, membri ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care au comis zeci de asemenea atentate şi în trecut şi care luptă din 1984 pentru crearea unui stat independent în sud-estul Anatoliei, regiune unde sînt majoritari. Sînt bănuite şi alte grupări armate islamiste de extremă-stîngă active în Istanbul, între care şi o celulă turcă a Al-Qaida, vinovată de atentatele de la Istanbul din 2003, soldate cu 63 de morţi. Atentatul survine şi după ce, vineri, un tribunal din Istanbul a decis punerea sub acuzare a membrilor reţelei Ergenekon, acuzaţi că au încercat să provoace violenţe pe întreg teritoriul ţării, pentru a pregăti terenul unei  lovituri militare care ar fi dus la răsturnarea Guvernului de la Ankara.

×
Subiecte în articol: externe