x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Test electoral în Galiţia şi Ţara Bascilor

Test electoral în Galiţia şi Ţara Bascilor

02 Mar 2009   •   00:00

Peste patru milioane de alegători au fost chemaţi ieri la urne pentru alegerea celor două parlamente regionale din Spania.



Scrutinul a avut loc pe fondul unui scandal de corupţie, care afectează Partidul Popular Spaniol. Birourile de vot din Galiţia şi Ţara Bascilor s-au deschis ieri-dimineaţă, iar mii de poliţişti au fost scoşi pe străzi pentru a asigura liniştea publică, mai ales după ce vineri ETA a denunţat scrutinul ca fiind antidemocratic. Potrivit agenţiei France Press, citată de Mediafax, în Ţara Bascilor, Partidul Socialist Basc PSE şi Partidul Naţionalist Basc PNV s-au bucurat de sprijin aproximativ egal şi nici una dintre formaţiunile politice nu pare să fi avut şanse să îşi asigure majoritatea absolută a celor 75 de mandate din Parlamentul basc. Pentru prima dată în Ţara Bascilor, stânga radicală nu are candidaţi, după ce autorităţile au scos în afara legii două formaţiuni politice pe care le-au considerat urmaşe ale Batasuna (braţul politic al ETA), aminteşte corespondentul Radio România Actualităţi.

În Galiţia, cei 2,6 milioane de alegători au avut de ales între Partidul Popular (de dreapta), care încearcă să revină la putere într-o regiune unde a dominat scena politică timp de 24 de ani, şi Partidul Socialist, aflat la putere din 2005, alături de aliaţii lor regionali din Blocul naţiona­list din Galiţia.

×
Subiecte în articol: externe